Kırgız Türkleri'nin Ramazan geleneği: Van'da iç ısıtan gelenek...

Van'ın Erciş ilçesinde yaşayan Kırgız Türkleri, Ramazan ayında mahalle sakinleriyle bir araya gelerek geleneksel iftarlarını birlikte gerçekleştiriyor. Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan 1982 yılında göç ederek Ulupamir Mahallesi'ne yerleşen Kırgız Türkleri, köklerinden gelen bu güzel geleneği yaşatmaya devam ediyor.

Kırgız Türkleri'nin Ramazan geleneği: Van'da iç ısıtan gelenek...
Yayınlanma:

Her gün dönüşümlü olarak bir araya gelen 3 ailenin kadınları, odun ateşinde pişirdikleri yöresel yemeklerle iftar sofrasını hazırlıyorlar. Çocuklar, iftar saatinin gelmesini heyecanla beklerken, aşık oynayarak zamanlarını geçiriyor.

Pişen yemekler daha sonra belirlenen 3 eve eşit olarak dağıtılıyor. Aileler, akşam namazını beraber kıldıktan sonra aynı sofrada bir araya gelerek iftarlarını açıyor. Bu güzel geleneği sürdürerek, yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergiliyorlar.

yemek.jpg

Mahalle muhtarı Eyüphan Vatansever, ailelerin imece usulüyle iftar hazırladığını ve birleşen üç evde mahalle sakinlerini konuk ettiklerini belirtiyor. Kadınların ve erkeklerin ayrı evlerde iftar yaptığını vurgulayan Vatansever, bu geleneğin birlik ve beraberliği daim etmek, örf, adet ve gelenekleri yaşatmak amacıyla devam ettiğini söylüyor.

Mahalle sakinlerinden Zulhade Ergin ise her yıl ramazanda koyun kestiklerini ve aynı anda 60-70 kişiyi davet ettiklerini paylaşıyor. Ertim Ergin ise gençlere bu geleneği aktararak, yöresel yemeklerin hazırlanmasını öğretiyor ve bu geleneğin devam etmesini sağlıyor. Bu güzel gelenekle birlikte, Kırgız Türkleri, gelecek nesillere de aktarılacak değerli bir miras bırakıyorlar.

yemek4.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.