Kırşehirliler, Mucurluların etkinliğinde hasret giderdi
Her yıl geleneksel olarak Mucur'un İnaç Köyü’nde düzenlenen Şeyh Edebali'yi Anma programı, bu yıl Mucurlular Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği ile İnaç Köyü Şeyh Edebali Derneği’nin işbirliğiyle Etimesgut’ta gerçekleştirildi.
ÖZEH HABER
ORHUN YILDIZ
Mucurlular Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği ile İnaç Köyü Şeyh Edebali Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği etkinliğe Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Kırşehir eski Belediye Başkanı Halim Çakır, Noterler Derneği Başkanı Avukat Rıfat Ertem, Etimesgut İlçe Başkanlığı Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Çakmak, Kırşehirliler Vakfı Genel Başkanı Bekir Onan ve yönetim kurulu üyeleri, Kadın Kolları Başkanı Gül Koyuncu ve Genel Sekreter Yusuf Koç ile birlikte KIR-DER yönetimi, Mucurlular Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Genel Başkanı İzzet Güner ve yönetim kurulu üyeleri, Arif Durmuş, Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı, Karacörenliler Derneği Genel Başkanı Bayram Can, Kırşehirliler Vakfı eski Sekreteri Mehmet Altıparmak, Türk Hava Yolları Hava-İş Sendikası Şube Başkanı Yasin Özer, Kırşehirliler Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Aşkun, Özgür Ekim, Budak Köyü Dernek Başkanı Ali Mert, Kabaca Köyü Derneği Başkanı, Mustafa Yavuz, Seyfe Köyü Derneği Başkanı, Hakimlerden Mevlüt Altuğ ve Hayrettin Türe, DSP Parti Örgüt Kurulu Başkanı Nursel Kızılırmak, Etimesgut Belediye Başkan Yardımcıları Ayhan Ünal, Halil Şahingöz, Cemal Satılmış, Mehmet Cihan KIR-DER Yönetim Kurulu Üyesi ve İş Bankası Müdürü, Ankara Temsilcisi Ferhat Ünal, Avukat Veli Dikilitaş, Tiyatro Oyuncusu Salih Köksal ve çok sayıda Kırşehirliler katıldı.
BAŞKANLAR KONUŞTU
Sunuculuğunu Murat Köksal'ın yaptığı "Şeyh Edebali’yi Tanıtma Programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı başladı. Ardından Mucurlular Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Genel Başkanı İzzet Güner'in açılış konuşması ve sırasıyla İnaç Köyü Şeyh Edebali Derneği Başkanı Mahmut Kayaoğlu, etkinliğe ev sahipliği yapan Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel gelen konukları selamlayan konuşmalara yaptılar. Daha sonra yaptığı araştırmalarla dikkatleri üzerine çeken Ahilik Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Kazım Ceylan Şeyh Edebali’yi tanıtan geniş kapsamlı anlatımıyla konukları bilgilendirirken Ceylan'a dernek yönetimi tarafından hazırlanan bir plaket Kırşehir eski milletvekillerinden Hüseyin Bayındır tarafından takdim edildi.
GÜNER "OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN FİKİR BABASI ŞEYH EDEBALİ"
Yılda birkaç kez geziler düzenleyen, kendisine bağlı köylerin yaptıkları etkinliklere tam destek veren Mucurlular Derneği Genel Başkanı İzzet Güner’i açılış konuşmasında "Osmanlı İmparatorluğu’nun idari kuruluş yapılandırmasını hazırlayan Ahi Şeyhi, ilim adamı, ilk Osmanlı kadısı, mutasavvuf, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Bey’in kayınbabası Şeyh Edebali’yi saygıyla anıyoruz. 13.YY’a bakıldığında o dönemin bütün alim ve bilginlerinin Kırşehir de toplandığını görüyoruz. Ahi Evran, Şeyh Edebali, Aşık Paşa, Hacı Bektaşi Veli, Süleyman Türkmani, Kaya Şeyhi, Yunus Emre, Cacabey devrin en tanınmış alim ve ulemasıdır. Şeyh Edebali’nin asıl künyesi İmadüttün Mustafa bin İbrahim bin İnanç el Kırşehri’dir. Buradan da anlıyoruz ki Şeyh Edebali, Kırşehir, Mucur, İnanç Köyü’nde doğmuştur. İlk, orta, lise tahsilini Anadolu’da yapan Şeyh Edebali, yüksek tahsilini Şam’da tamamlamıştır. Bütün ilimlerde devrinin en üst noktasına erişmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunu sağlam bir idari ve fikri zemine oturtmuştur. Bu değerlerimizi sizlerle birlikte anmaktan ve tanıtmaktan büyük gurur duyuyoruz." diyerek konuşmasını tamamladı
KAYAOĞLU, ŞEYH EDEBALİ AHİ ŞEYHİDİR
İnaç Köyü Şeyh Edebali Derneği Başkanı Mahmut Kayaoğlu da yaptığı konuşmada "Şeyh Edebali, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı-din bilgini, Ahi şeyhi, Osman Gazi'nin kayınbabası ve hocası, Osmanlı Devleti'nin fikir babası olduğu," bilgisini konuklarla paylaştı.
DEMİREL, ŞEYH EDEBALİ AHİ ŞEYHİDİR
Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, yaptığı konuşmada Etimesgut Belediyesi logosunun anlamı ve ilçenin tarihiyle ilgili gelen konuklara bilgi vererek, birçok kişinin yaşadığı şehrin tarihiyle ilgili bilgi sahibi olmadığını söyledi.
“Logomuzda mutlu insanların bir arada olduğu, etrafı Anadolu motifleri ile süslenmiş semboller var” diyen Demirel, “Logomuzda olduğu gibi Anadolumuz’un farklı kentlerinden gelen insanlarımızla birlikte mutlu ve huzurlu bir ilçe için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Etimesgut’un tarihi ile ilgili kısa bilgiler veren Demirel, “Atatürk tarafından örnek nahiye olarak kurulan ilçemizin isim babası Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür. Ahiliğin yaygın olduğu ilçemizin eski adı Ahimesut’tur. Atatürk, Eti ve Sümer adlarının yaygın kullanıldığı; Sümerbank ve Etibankların kurulduğu dönemde Ahimesut’un Ahi’sini alıp başına Eti kelimesini ekleyerek Etimesgut adını vermiştir” dedi.
Demirel, “1990 yılında ilçe olan Etimesgut Belediyesi için logo yarışması düzenlenmiş. O yıllarda ilçe Milli Eğitim Müdürü olan Abdulkadir Kocaoğlu’nun çalışması logo olarak seçilmiştir. Logomuzun içerisinde mutlu insanların bir arada olduğu ve etrafında Anadolu motiflerinin yer aldığı öğeler mevcuttur işte bu mutluluk içinde sizlerin bir araya gelmesine vesile olan Mucurlular Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği ile İnaç Köyü Şeyh Edebali derneğine teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Etkinliğin ev sahibi Başkan Enver Demirel'e program sonrası katkılarından dolayı Kırşehir eski belediye başkanlarından Halim Çakır tarafından plaket takdim edildi.
TÜRKÜLERLE EĞLENDİLER
Tanıtma programı sonrası yapılan protokol konuşmaları ve plaket takdimleri sonrası Kırşehir Ustalar ve Müzik Topluluğu sahne alırken gelen konuklara adete müzik ziyafeti verirken etkinlik sonrası Enver Demirel tarafından gelen konuklara kokteyl verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.