Kış saati tekrar uygulanacak mı? Kalıcı yaz saati uygulaması sona mı eriyor?
Yaz/Kış saati uygulamasının Türkiye'de kaldırılmasının ardından vatandaşlar sabah okula, işe karanlıkta gitmeleri nedeniyle şikayetçi. Peki, yaz saati uygulaması geri gelecek mi? Kış saati uygulanacak mı?
Türkiye, 2016 yılından bu yana kış aylarında saatlerin bir saat geri alınmadığı kalıcı yaz saati uygulamasını sürdürüyor. Bu uygulama kapsamında mart ayında ileri alınması gereken saatler ileri alınmıyor, ekim ayında da geri alınmıyor. Türkiye'nin saat dilimi sabit olarak GMT+3 olarak belirlendi.
Dünya genelinde 29 Ekim Pazar günü saatler geri alınırken Türkiye'de kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle, bu uygulama gerçekleştirilmiyor.
Bu durum, özellikle sabahın erken saatlerinde işe veya okula gitmek zorunda olan vatandaşların kış aylarında daha uzun süre karanlık bir ortamda kalmasına neden oluyor. Vatandaşlar, sabah saatlerinde okula, işe karanlıkta gitmekten şikayetçi olduğunu ifade ediyor.
Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkı da kış aylarında arttığı için bu durum daha belirgin hale geldi. Türkiye ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka arasındaki saat farkı 1 saatten 2 saate, İngiltere ile ise 3 saate çıktı.
YAZ/KIŞ SAATİ UYGULAMASI İLK KEZ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
Yaz/kış saati uygulaması, gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla ortaya çıkmış olup, bu uygulamaya ilk olarak 1916'da Almanya geçti. ABD'de ise ilk olarak 1918'de Başkan Woodrow Wilson tarafından uygulandı. Benjamin Franklin'in 1784 yılında Fransa'ya sunduğu gün ışığından daha fazla yararlanma önerisi de günümüzdeki yaz/kış saati uygulamasının temelini attı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.