Kış yaklaşırken karbonmonoksit zehirlenmesine ve yangın risklerine dikkat!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte ısınma ihtiyaçları artıyor. Ancak katı yakıtlı sobalar, kombilerin ve elektrikli ısıtıcıların hatalı kullanımı ve yetersiz bakımı, ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar kış gelmeden hazırlıkların yapılmasını öneriyor.

Kış yaklaşırken karbonmonoksit zehirlenmesine ve yangın risklerine dikkat!
Yayınlanma:
Güncelleme:

DERLEME: MURAT BÖLÜK

Kış mevsimin soğuk gün ve gecelerinde bizi donmaktan kurtaran yardımcılarımız olan ısıtıcılar bazen felaketimiz olabiliyor. Bakımsız kombiler, kurumlu bacalar, elektirikli ısıtıcılar bizi ve sevdiklerimizi yaşamdan kopartabiliyor. Uzmanlar, bu felaketin önüne geçmek için kış gelmeden kombi bakımlarının yaptırılmasının, bacaların temizlenmesinin önemine dikkat çekiyor.

BACA TEMİZLİĞİNİ İHMAL ETMEYİN

Kömür sobaları, özellikle hava almadıkları ve rüzgârın ters estiği durumlarda, dumanın bacadan geri dolmasına sebep olarak karbonmonoksit gazının solunmasına ve bazen zehirlenmelere neden olabiliyor. Bu durum, ölümlere kadar gidebilen ciddi sağlık sorunlarını doğuruyor. Evde soba kullanırken yeterli havalandırma sağlanması, bacaların temizlenmesi bu riski önemli ölçüde azaltıyor.

baca.jpg

Uzmanlar, odun, kömür gibi katı yakacakların yakıldığı sobaların borularının düzenli temizlenmesi, kış gelmeden yetkililer tarafından bacaların kurumlarından arındırılması ve gece yatmadan önce de kontrol edilerek uyunması tavsiyesinde bulunuyor.

KOMBİ BAKIMI HAYATİ ÖNEME SAHİP

Şehir yaşamının vazgeçilmezi olan kombiler, ısınma ve sıcak su temininde büyük kolaylık sağlıyor. Ancak, düzenli bakımlarının yapılmaması halinde, bu cihazlar büyük risk oluşturabiliyor. Her yıl kış aylarında meydana gelen kombi patlamaları, can kayıplarına ve bina yıkımlı büyük hasarlara neden olabiliyor. Bu tür kazaların önüne geçmek için kombilerin yıllık bakımının ihmal edilmemesi gerekiyor. Uzmanlar kombilerin yetkili servisler ve uzmanlar tarafından bakım yapılmasını öneriyor.

Kombi Bakım & Onarım Hizmeti | Vural Tesisat

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

Kombilerden ve sobalardan sızan gazların neden olduğu karbonmonoksit zehirlenmesi anında bazı berlirtiler ortaya çıkıyor. Bunların arasında yer alan baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, bilinç kaybı, baş dönmesi ve nefes darlığı gibi semptomlar görüldüğünde derhal temiz havaya çıkmak ve acil yardım çağırmak gerekiyor.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenmesi için aşağıdaki adımlar öneriliyor:

Düzenli bakım: Kombi ve sobaların periyodik bakımlarının yetkili servis ve uzmanlar tarafından yapılması tavsiye ediliyor.

Yeterli havalandırma: Kapalı alanlarda yeterli havalandırma öneriliyor.

Karbonmonoksit dedektörleri: Evlerde karbonmonoksit dedektörlerinin kullanılmasının gaz sızıntılarını erken tespit etme noktasında faydalı olacağı belirtiliyor.

Elektrikli Isıtıcı ve Sobalar Ne Kadar Elektrik Harcar? | UFO

ELEKTRİKLİ SOBA KULLANIRKEN DİKKAT!

Kış aylarında elektrikli soba kullanımı da yaygınlaşıyor. Ancak yanlış ve aşırı kullanım yangın riskini artırıyor. Son günlerde artan elektrikli soba kaynaklı yangınlar, dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor. Elektrikli sobaların kullanıldığı alanın yeterince havalandırılmaması, aşırı ısınma ve yangın riskinin artmasına yol açabiliyor. Ayrıca, soba çevresinde bulunan yanıcı maddelerin (örtüler, kâğıtlar, giysiler) yangın riskini artırdığı da ifade ediliyor.

Uzmanlar, eski veya hasar görmüş kabloların, aşırı yüklenme sonucu yangın çıkmasına neden olabileceği noktasında uyarıyor. Elektrikli sobaların doğru prizlere bağlanması ve kabloların düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor. Uzun süreli kullanım da cihazın aşırı ısınmasına yol açarak yangın tehlikesi oluşturabildiğini hatırlatıyor.

BASİT ÖNLEMLER HAYAT KURTARIYOR

Karbonmonoksit zehirlenmesi ve yangın riskleri, kış aylarında ısınma ihtiyacını karşılarken göz ardı edilmemesi gereken ciddi konular arasında yer alıyor. Soba ve kombi bakımının yanı sıra elektrikli ısıtıcıların dikkatli kullanımı, hem kendi sağlığımızı ve can güvenliğimizi hem de komşularımızın güvenliğini sağlamak açısından kritik önem taşıyor. Basit önlemlerle bu riskler ortadan kaldırılabiliyor.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.