Konut fiyatları düşüyor mu? Ev sahibi olmak isteyenler için iyi haber geldi!

Konut fiyatlarındaki reel düşüş, enflasyonun altında kalmaya devam ederken sektördeki önemli araştırmalar fiyatlardaki reel düşüşün yüzde 16'yı aştığını kaydetti.

Konut fiyatları düşüyor mu? Ev sahibi olmak isteyenler için iyi haber geldi!
Yayınlanma:

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, bu durumun devam etmesi halinde 2 yıl içinde sadece reel değil, nominal düşüşlerden de bahsedilebileceğini ifade etti. İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan ise alıcının elinin güçlendiğini ve pazarlık süreçlerinin alıcı lehine değiştiğini belirtti.

TALEP AZALIRKEN FİYATLAR GERİLİYOR

Son aylarda konuta olan talep azalırken, konut satış fiyatlarının reel olarak gerilediği gözlemleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi'ne göre, Mart 2024'te konut fiyatları aylık yüzde 1,2 ve yıllık yüzde 52 artış gösterdi. Ancak bu artış, enflasyon oranının 16,5 puan altında kaldı. İstanbul'da reel düşüş dikkat çekerken, üç büyük ilde de reel fiyatlarda gerileme yaşandı.

SEKTÖRDEKİ ARAŞTIRMALAR DA REEL DÜŞÜŞÜ DOĞRULUYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com'un hazırladığı rapora göre, son 10 aydır konut fiyatlarında reel düşüş yaşandı. Cari fiyatlar da azalmaya devam ederken, konut talebi endeksinde de azalma gözlendi.

PİYASADAKİ GELİŞMELER VE BEKLENTİLER

Endeksa'dan alınan bilgilere göre, son bir yılda konut fiyatlarındaki artış yüzde 54 olarak gerçekleşti. Ancak enflasyonun yüzde 69,8 olduğu düşünüldüğünde reel fiyatlardaki düşüş yüzde 15,8 olarak gerçekleşti. Konut satış fiyatlarındaki artış oranı yılın ilk 4 ayında yüzde 9 oldu. Bu dönemdeki enflasyon oranının yüzde 18,72 olduğu düşünüldüğünde konut satış fiyatlarındaki reel düşüşün hızlandığı görüldü.

UZMANLARIN DEĞERLENDİRMELERİ

Endeksa'dan Görkem Öğüt, konut fiyatlarındaki reel düşüşün nominal değerlere yansıması beklenenden daha uzun sürebileceğini belirtti. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, alıcının elinin güçlendiğini ve pazarlık süreçlerinin alıcı lehine değiştiğini ifade etti. Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özcan ise konut maliyetlerinde artış olmasına rağmen alım için doğru zaman olduğunu düşündüğünü belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.