Konut fiyatlarında artış oranı bilmecesi sona erdi: Ankara'da rakamlar belli oldu!

Ağustos 2024'te Türkiye genelinde konut fiyatlarında artış devam ederken, reel bazda gerileme sürdü. Konut Fiyat Endeksi (KFE), bir önceki aya göre yüzde 3,6 artış gösterdi ve yıllık bazda yüzde 34,3 oranında yükseldi. Ancak enflasyon etkisi dikkate alındığında, konut fiyatlarında reel olarak yüzde 11,6'lık bir azalma kaydedildi.

Konut fiyatlarında artış oranı bilmecesi sona erdi: Ankara'da rakamlar belli oldu!
Yayınlanma:

Konut Fiyat Endeksi, Türkiye genelindeki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanıyor. Ağustos 2024 itibarıyla KFE, 2023 yılı baz alınarak 146,4 seviyesine yükseldi. Bir önceki aya göre yüzde 3,6 oranında bir artış yaşanırken, enflasyona göre düzeltildiğinde reel fiyatların düşmeye devam ettiği görüldü.

ÜÇ BÜYÜK İLDE FİYAT ARTIŞLARI

Türkiye’nin üç büyük ili olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de de konut fiyatları artmaya devam etti. Ağustos ayında bir önceki aya kıyasla İstanbul’da yüzde 5,5, Ankara’da yüzde 4,3 ve İzmir’de yüzde 2 oranında artış yaşandı. Yıllık bazda ise İstanbul’da yüzde 27,1, Ankara’da yüzde 35,6 ve İzmir’de yüzde 32,4 oranında artış kaydedildi.

Reel Düşüşe Rağmen Talep Yüksek

Konut fiyatlarındaki bu yükselişe rağmen, enflasyonun etkisiyle reel fiyatlardaki düşüş dikkat çekici bir trend olarak öne çıkıyor. Yıllık yüzde 34,3’lük nominal artışa rağmen reel bazda yüzde 11,6’lık bir düşüş, enflasyonist baskıların konut sektöründeki alım gücünü zayıflattığını gösteriyor. Bu düşüş, özellikle büyük şehirlerde yüksek talep görmesine rağmen, konutların değer kaybını ortaya koyuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.