Kozan'da çömlek geleneği ve cerecilik yeniden hayat buluyor

Adana'nın Kozan ilçesinde çömlek eğitmeni olarak görev yapan Nermin Elmalı, unutulmaya yüz tutan çömlekçilik mesleğini kurslar ve ürettiği çömleklerle tekrar hayata döndürüyor.

Kozan'da çömlek geleneği ve cerecilik yeniden hayat buluyor
Yayınlanma:

Kozan Halk Eğitim Merkezi Seramik kursunda, 'cerecilik' olarak bilinen çamurdan yapılan çömlekçilik sanatına özel bir vurgu yapıyor.

Seramik sanatçısı Nermin Elmalı, atalarından gelen cerecilik geleneğini yaşatmak ve bu sanatı ekonomiye kazandırmak amacıyla kursiyerlerle birlikte çalışmalara başladı. Bu özel sanat dalını öğrenmek ve gelecek nesillere aktarmak isteyen kursiyerler arasında yer alan Ali Cereci, dedesi tarafından sürdürülen ata mesleğini günümüzde canlandırmak için çabalıyor. Selanik'ten gelip, son olarak babası tarafından icra edilen bu özel mesleği günümüzde devam ettirmek isteyen Cereci, kursa katılarak bu geleneksel sanatı sürdürme misyonunu üstleniyor.

mlek.jpg

Nermin Elmalı, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümü mezunu olduğunu ve Hacettepe Üniversitesi'nde Yüksek Lisans eğitimine devam ettiğini belirtiyor. Kozan'da çömlek geleneğini canlandırmak ve ekonomiye kazandırmak için özellikle kadınların bu sanatı öğrenip üretime katılmalarının büyük önem taşıdığını vurguluyor. "Cere" kelimesinin Türkiye genelinde sadece Kozan'da kullanıldığını belirten Elmalı, geleneksel cerelerin ve küplerin Türk kültür mirası olduğunu ifade ediyor.

Elmalı, Kozan'da çömlekçilik geleneğini sürdüren iki önemli aileden bahsederek, Koç ailesi ve Cereci ailesinin Kozanlı olmadığını, Avanos ve Selanik'ten bölgeye gelmiş olduklarını belirtiyor. Ancak zamanla geleneksel bacaların yıkıldığını ve tornaların yarım asır önce kapatıldığını ekliyor.

kozan.jpg

Hedeflerinin bu özel sanatı yeniden canlandırarak Avrupa pazarına sunmak olduğunu belirten Nermin Elmalı, bu amaçla Halk Eğitim Merkezi'nde öğrencilere bu geleneği öğretmeye odaklandıklarını dile getiriyor. Özellikle kadınları çömlekçi olarak yetiştirmenin önemli olduğunu vurgulayan Elmalı, bu sayede geleneksel çömlekçilik sanatının yaşatılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.