Kredi çekenler geri ödeyemedi
Türkiye'de ekonomik krizle birlikte alım gücü düşerken, kredi borçları da büyük bir artış gösterdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 19 Temmuz haftasına ait verileri, kredi tahsillerinde yaşanan krizin büyüdüğünü ortaya koydu. Bankaların vadesinde tahsil edemedikleri için icra takibine aldıkları batık krediler, bir haftada 13 milyar 323 milyon lira artarak 238 milyar 385 milyon TL'ye ulaştı. Bu artışın 3 milyar 658 milyon lirası bireysel kredi ve kredi kartları borçlarından kaynaklandı.
Batık kredilerin kredi stokuna oranı düşük görünse de, geçen yılın Aralık ayından itibaren hızlı bir artış yaşanıyor. Batık krediler, Aralık 2023'ün son haftasına göre yüzde 24,5 oranında artarken, son bir yıldaki artış yaklaşık yüzde 40 seviyelerine ulaştı. Kredi faizlerinin yükselmesiyle artan batık krediler, özellikle gelir artışı olmayan vatandaşları etkiledi. Yüksek faiz oranları ve enflasyon, borçların geri ödenmesini zorlaştırdı.
Yılbaşından bu yana, vatandaşların zamanında ödeyemedikleri bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 30 milyar 514 milyon liralık bir artış yaşandı. Aralık ayının son haftasından bu yana bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yüzde 68 oranında bir artış görüldü ve bu alacaklar 75 milyar 349 milyon TL'ye ulaştı.
Faiz oranları da zirveye ulaştı. Genel seçim öncesinde kredi kartları azami faiz ve gecikme faizi oranları düşük kredi politikası nedeniyle yüzde 1,36 ve 1,66 seviyelerindeydi. Ancak seçim sonrası değişen ekonomi yönetimiyle birlikte kredi kartı faizleri yüzde 4,25'e, gecikme faizi ise yüzde 4,55'e yükseldi. Merkez Bankası'nın verilerine göre, bireysel kredilerin ortalama yıllık faiz oranı yüzde 75,44, ticari kredilere uygulanan ortalama yıllık faiz oranı ise yüzde 62,80 seviyelerinde bulunuyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.