Kredi kartında yeni dönem başlıyor: Artık kredi kartı numarası kullanılmayacak!

Ödeme sistemlerinde dünya lideri olan Mastercard, internet alışverişlerinde kredi kartı numarası girme zorunluluğunu ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Yeni uygulama ile tüketiciler, artık 16 haneli kart numaraları yerine dijital tokenlar kullanarak ödeme yapabilecek.

Kredi kartında yeni dönem başlıyor: Artık kredi kartı numarası kullanılmayacak!
Yayınlanma:

Mastercard, 2030 yılı itibarıyla Avrupa'da internet alışverişlerinde kart numarası kullanımının sona ereceğini duyurdu. CNBC’nin haberine göre, dijital tokenlar her işlem için rastgele oluşturulacak ve böylece internet sahteciliklerinin önüne geçilecek. Mastercard, bu uygulamanın hayata geçirilmesi için bankalar, fintech şirketleri, e-ticaret firmaları ve diğer sektör ortaklarıyla iş birliği içinde olduklarını belirtti.

TEK TIKLA GÜVENLİ ALIŞVERİŞ DÖNEMİ

Yeni sistem devreye girdiğinde, tüketiciler internet alışverişlerini tek tıkla gerçekleştirebilecekler. Mastercard, anlık ve rastgele oluşturulan tokenlar sayesinde internet sahteciliklerini büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, şifreler yerine "passkey" adı verilen bir uygulama kullanılacak ve kullanıcılara parmak iziyle biyometrik onay sağlama imkanı tanınacak. Tokenlar otomatik olarak yenileneceği için, kullanıcıların kart değiştirmeleri durumunda yeniden kaydetme sorunu yaşamaları önlenecek.

SAHTECİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ PLANLANIYOR

Juniper Research'ün araştırmasına göre, 2028 yılı itibarıyla internet ödemeleri alanında sahtecilik yıllık 98 milyar dolara ulaşacak. Önümüzdeki beş yıl içinde toplamda 360 milyar dolarlık bir dolandırıcılık hacmi bekleniyor. Mastercard'ın tokenlaştırma projesi ile bu miktarın yüzde 50 oranında azaltılması öngörülüyor.

ÖDEME SİSTEMLERİNİN GELECEĞİ

Kredi kartları, 1950'lerden itibaren kullanılmaya başlandı ve Türkiye’ye gelişi biraz daha geç olsa da, Avrupa ve Amerika'da hızla yaygınlaştı. İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte kredi kartlarının kullanımı da arttı. 1970'lerin sonuna kadar kredi kartıyla yapılan ödemelerde kart numaraları manuel olarak kontrol edilip banka aranıyordu. Daha sonra manyetik şerit teknolojisi ile daha kolay bir sürece geçildi. Şimdi ise kredi kartlarında mikroçipler bulunuyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.