Küçük beden, büyük başarıların efsanevi ismi: Naim Süleymanoğlu

Türk halterinin unutulmaz ismi, küçük bedeniyle büyük başarılar elde eden efsanevi sporcu Naim Süleymanoğlu, adını altın harflerle yazdığı başarıları ve sıradışı gücüyle dünya spor tarihine damgasını vurdu. Tüm zamanların en iyi haltercisi olarak anılan Süleymanoğlu'nun bugün aramızdan ayrılışının 6. yıl dönümü...

Küçük beden, büyük başarıların efsanevi ismi: Naim Süleymanoğlu
Yayınlanma:

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye'ye yurt dışında güreş dışında ilk kez altın madalya kazandıran efsanevi isim Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967'de Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da dünyaya geldi. Küçük yaşta haltere olan ilgisi, henüz 10 yaşındayken Bulgaristan'da bir halterci olarak keşfedilmesine neden oldu.

15 yaşındayken Brezilya'da gerçekleştirilen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya alarak adından söz ettirmeye başlayan Süleymanoğlu, Bulgar Hükûmetinin Soya Dönüş Operasyonu ile Türklere yönelik gerçekleştirdiği kısıtlama ile Türkiye'ye iltica etme kararı aldı.

Bu karar, onun Türkiye'nin gurur kaynağı olmasını sağlayan bir dönemin başlangıcını işaret etti.

Kariyerinin zirvesine ulaştığı 1988 Seul Olimpiyatları'nda, Naim Süleymanoğlu, 60 kilogram sıkletinde mücadele ederek üç altın madalya kazandı ve tarihe 'Cep Herkülü' olarak geçti. Bu zafer hem Türk sporu için bir dönüm noktası oldu hem de küçük bedeniyle büyük ağırlıkları kaldırarak sadece kendi branşıyla değil, tüm dünya sporunu etkileyen bir figür haline gelmesini sağladı.

Süleymanoğlu, kendi ağırlığının üç katından 10 kilogram fazlasını kaldırarak tarihe ismini yazdırdı. Günümüzde Süleymanoğlu'nun başarısını tekrarlayan veya geçen bir halterci daha gelmedi...

50 YILLIK ÖMRE 46 DÜNYA ÖDÜLÜ SIĞDIRDI

Naim Süleymanoğlu, kariyeri boyunca 46 dünya rekoru kırdı ve 1986-2000 yılları arasında üst üste 7 kez dünya şampiyonu unvanını elde etti. Ancak onun sadece bir sporcu olarak değil, aynı zamanda insanlık için bir ilham kaynağı olduğunu söylemek de mümkün. Çünkü o, sadece mücadele gücüyle değil, aynı zamanda sporun evrenselliği ve insanın sınırlarını zorlamasıyla da anılıyor...

İlk dünya rekorunu 15 yaşında kıran Süleymanoğlu 1984, 1985 ve 1986 yıllarında 'Yılın Haltercisi' seçilirken 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda üç kez şampiyon oldu. Spor otoritesinde bu zamanda kadarki 'en iyi' halterci seçildi. 1992 yılında ise Uluslararası Halter Basın Komisyonunca 'Dünyanın En İyi Sporcusu' seçildi.

Naim Süleymanoğlu, hayata gözlerini yumduğu 18 Kasım 2017 tarihine kadar Türk sporunun simgelerinden biri olarak yaşadı. Ancak onun mirası, sadece elde ettiği madalya ve rekorlarla sınırlı değil. Türk gençlerine ve sporcularına ilham olmaya devam ediyor. Küçük ama güçlü bir adamın, azim ve kararlılıkla nasıl büyük başarılara imza atabileceğini gösteren Naim Süleymanoğlu, efsane olarak anılmaya devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.