Kum zambakları çiçek açtı: Koparmanın cezası 387 bin TL
Mersin sahillerinde, özellikle Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının üreme alanlarında yoğun olarak görülen endemik kum zambakları, bu yıl ilk çiçeklerini açtı. Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan ve koparılmasının bu yıl 387 bin 141 TL gibi yüksek bir cezaya tabi olduğu kum zambakları, sahilleri süslemeye başladı.
Mersin’in Akdeniz ilçesindeki Kazanlı sahili ve Erdemli ilçesindeki Alata Enstitüsü sahili, deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanları arasında yer alıyor. Bu sahillerde kum zambakları ağustos ayında açmaya başlarken, eylül ayı itibarıyla sahillerin büyük bir kısmını kaplamaya devam ediyor. Gün doğumuyla birlikte açan zambaklar, izleyenlere keyifli manzaralar sunuyor.
Bu bölgelerde gönüllü olarak çalışan ekipler, deniz kaplumbağalarının yavrularını suni ışıkların etkisiyle yanlış yönlere gitmekten korumak için de çaba gösteriyorlar. Akdeniz 3. Göz Eğitim ve Gençlik Derneği gönüllüsü Yusuf Temiz, Kazanlı sahilinin nesli tükenme tehlikesi altında olan iki farklı kaplumbağa türüne ve endemik bitki olan kum zambağına ev sahipliği yaptığını belirtiyor. Temiz, sahilde yaklaşık 2 bin yuva bulunduğunu ve gönüllü ekiplerin sahil temizliği, ağaç dikimi ve bilinçlendirme çalışmaları gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiğini söylüyor.
Temiz ayrıca, kum zambaklarını korumak için uyarı levhaları yerleştirildiğini ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi amacıyla sunumlar yapıldığını ve broşürler dağıtıldığını ifade ediyor. Sahilin halka açık olması nedeniyle zambakları korumanın zor olduğunu belirten Temiz, özellikle sahil yakınlarındaki derelere çöp atılmaması gerektiğine dikkat çekiyor, çünkü bu çöplerin akıntılarla kaplumbağaların yumurtlama alanlarına taşındığını vurguluyor.
Ankara Tavşanı'nın nesli tükeniyor: Türkiye'de sadece 25 tane kaldı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.