Kurban nasıl kesilir? Kurban ibadeti nasıl eda edilir? Kurban kesiminin şartları? İslam’a uygun kurban kesimi nasıl yapılır?

Kurban nasıl kesilir sorusu Kurban bayramının gelip çatmasıyla beraber her müslümanın gündemine gelmeye başladı. Yarından itibaren Kurban Bayramı başlıyor. Kurban Bayramı öncesi kurban nasıl kesilir konusu da merakla araştırılmaya başlandı.

Kurban nasıl kesilir? Kurban ibadeti nasıl eda edilir? Kurban kesiminin şartları? İslam’a uygun kurban kesimi nasıl yapılır?
Yayınlanma:

Kurban bayramının gelip çatmasıyla beraber herkes kurban nasıl kesilir sorusunu gündeme getirmeye başladı. Yarından itibaren Kurban Bayramı başlıyor. Kurban Bayramı öncesi kurban nasıl kesilir konusu da merakla araştırılmaya başlandı.

İslam dininde çok anlamlı bir yere sahip olan Kurban Bayramı'nda yüz binlerce müslüman Allah'ın rızasını kazanabilmek için kurban kesecek.

2023 Kurban Bayramı bu sene 28 Haziran Çarşamba günü idrak edilecek. İslam aleminde fazileti ve önemi büyük olan bugünde kurban kesme ibadetini yerine getirecek Müslüman vatandaşlar bu konuda merak ettiği soruları araştırıyor. Bu sorulardan bazı ise ‘kurban nasıl kesilir ve kurban keserken nasıl niyet edilir?’. İşte detaylar.

Kurban kesmeye şöyle niyet edilir:

“Yâ Rabbi! Şu vücudum sana karşı o kadar hata ve isyan etti ki affedilebilmem için bu vücudu sana kurban etmem lâzım. Fakat sen, insan kurban etmeyi haram kıldığından, vücuduma bedel olarak bu hayvanı kesiyorum, kabul eyle.”

Besmele-i şerîfe ile; “İnnî veccehtü vechiye lillezî fetara’s-semâvâti ve’l-arda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn” ve

“Allâhümme hâzâ minke ve leke. Allâhümme inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi’l-âlemîn, lâ şerîke leh, ve bizâlike ümirtü ve ene evvelü’l-müslimîn” dualarını okuduktan sonra;

“Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd, Bismillâhi Allâhü ekber.” deyip hemen kesilir.

Diyanet İşleri Bakanlığınca yapılan açıklama şöyle:

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
e) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

İlgili Haberler

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.