Kürşad Zorlu'dan Suriyeli sığınmacılar için dikkat çeken kanun teklifi

İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, dün düzenlediği basın toplantısı ile TBMM'ye verdiği "Suriyeliler için geçici koruma süresi sınırlandırması" hakkındaki kanun teklifinin detaylarını paylaştı.

Kürşad Zorlu'dan Suriyeli sığınmacılar için dikkat çeken kanun teklifi
Yayınlanma:

Türkiye'nin son günlerde sıkça konuştuğu ve Kayseri başta olmak üzere birçok ilde provokasyonlara neden olan sığınmacı konusu hakkında İYİ Parti'den önemli bir adım geldi. İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, TBMM'ye bir kanun teklifi sunarak Suriyeliler için geçici koruma süresinin sınırlandırmasını talep etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde basın açıklaması yaparak kanun maddesinin detaylarını paylaşan Zorlu, "Sığınmacı meselesiyle ilgili eleştiri hakkını kullanan, kaygısını ve feryadını dile getiren insanların paylaşımları sebebiyle baskılanması meşru olmadığı gibi daha büyük olayların ve tepkilerin yeşermesine neden olmaktadır." dedi.

Kayseri'de Suriyeli bir şahsın Suriyeli bir çocuğa yönelik cinsel istismarı haberleri üzerine yayın yasağı gelmişti. Ülkede ve Suriye'de Türklere, Türk bayrağına karşı yaşanan provokasyonlara dikkati çeken Kürşad Zorlu, "Bu mecrada suça veya provokasyona karşı elbette önleyici ve dikkatli olunacaktır; ancak vatandaşın haklı feryadı ve haber verme/alma hakkı engellenemez." diye konuştu.

"Batuhan Çolak, Serkan Kafkas ve Süha Çardaklı"nın maruz kaldığı durumu da gündeme getiren Zorlu, "Batuhan Çolak, Serkan Kafkas ve Süha Çardaklı gibi vatanseverlerin uğradığı haksızlık bunun en somut örneğidir. Kayseri’deki olaylarla ortaya çıkan tablonun sebepleri arasında geçmişte bu hassasiyetin gözetilmemesi de bulunmaktadır." ifadelerine yer verdi.

İYİ PARTİ'DEN 1 YIL SÜRESİ

"Sorunu gölgelemenin onun ortadan kalktığı anlamına gelmediğini yetkililere bir kez daha hatırlatmak isterim." diyen Zorlu, geçici koruma statüsünün verilip verilemeyeceğine TBMM'nin karar vereceğini söyledi. Mevcut mevzuatta bu duruma Cumhurbaşkanı'nın karar verdiğini hatırlatan Zorlu, "Bu konuda TBMM'nin yetkilendirilmesi gerekmektedir." çağrısında bulundu.

"20 GERİ KABUL MERKEZİ KURULSUN"

Kanun teklifinde "Geçici koruma süresinin 1 yıl olduğunu ve 6'şar ay aralıklarla en fazla iki kez uzatılabileceğini" ifade eden Zorlu, "Burada da uzatma kararı sadece TBMM tarafından verilecektir. Teklifimizin bu fıkrası partimizin Göç Doktrini ile uyumludur. Siyasi iktidarı ele aldığımızda bizim hedefimiz Suriyelileri en fazla 3 yıl içerisinde ülkelerine geri göndermektir." dedi. Zorlu, ayrıca ülkemizde 10'ar bin kişilik 20 geri kabul merkezinin kurulmasını teklif etti.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.