Laz kültürüne aşık ahşap usta: Reyhanlı'nın 'Temel Reis'i

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki ahşap yontma ustası Nazım Yozgot'un, Laz kültürüne olan derin sevgisi nedeniyle 25 yıl önce ismini Temel Reis olarak değiştirmesi, ustanın özgün yaşam öyküsü ve sanatını daha da ilginç kılıyor.

Laz kültürüne aşık ahşap usta: Reyhanlı'nın 'Temel Reis'i
Yayınlanma:

54 yaşındaki ahşap yontma ustası Temel Reis, neredeyse 40 yıldır ustalıkla odunları şekillendiriyor. Eserleriyle dikkat çeken ve takdir toplayan usta, 25 yıl önce adını Nazım Yozgot'tan Temel Reis'e çevirdi. İsmini duyanlar genellikle şaşkınlıkla karşılıyor ve bir daha sormaktan kendilerini alamıyorlar.

aw101289-01.jpg

LAZLARI ÇOK SEVDİĞİ İÇİN İSMİNİ DEĞİŞTİRDİ

Temel Reis, ismini değiştirirken çizgi film karakteri Temel Reis'in etkisi altında olmadığını vurguluyor.

aw101289-04.jpg

Ahşap yontma ustası, "İsmim Temel, soy ismim Reis. Beni herkes bu isimle tanıyordu. Ben de ismimi ve soy ismimi bu şekilde değiştirdim. Çizgi film karakterine heveslenip de ismimi Temel Reis olarak değiştirmedim. Ben Lazları severim, sevdiğimden yaptım. İsmim önce Nazım Yozgot’tu, şu anda Temel Reis. İlk kez duyanlar kimliğimi görmek istiyorlar. İnanmıyorlar, ben de tutup kimliğimi gösterdiğim zaman inanıyorlar. Bazılarına ilginç geliyor ama Reyhanlı’da beni herkes böyle tanır" ifadeleriyle ilginç isim hikayesini anlattı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.