Le Pen'e gençler ve Parisliler oy vermedi

Fransa'da yapılan baskın genel seçimlerin ilk turunda ortaya çıkan sonuçlar, ülkenin farklı bölgelerindeki tercihleri ve yaş gruplarına göre detaylı bir analiz sunuyor.

Le Pen'e gençler ve Parisliler oy vermedi
Yayınlanma:

Ulusal Birlik (Rassemblement National/RN) partisi, seçimlerde yüzde 33.5'lik bir oy oranıyla birinci sırayı alırken, sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı yüzde 28'lik oy oranıyla ikinci, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğindeki Cumhuriyet İçin Hep Birlikte ittifakı ise yüzde 20 oy oranıyla üçüncü oldu.

İpsos'un yaptığı seçmen nabzı yoklamasına göre, genç seçmenler arasında sol ittifak ön plana çıkarken, 18-24 yaş grubundaki seçmenlerin yüzde 48'i ve 25-34 yaş grubundaki seçmenlerin yüzde 38'i Yeni Halk Cephesi'ne oy verdi.

Ulusal Birlik partisi, genç seçmenlerin desteğini toplayamadığı gibi, daha ileri yaş gruplarında özellikle 50-59 yaş aralığında oy oranını artırarak güçlü bir performans sergiledi.

Fransa'nın farklı bölgelerinde de oy dağılımları çeşitlilik gösterdi. Özellikle eski sanayi bölgelerinden biri olan Hauts-de-France'da Ulusal Birlik partisi, geçmişte sol partilere oy veren seçmenlerden destek aldı ve bölgede tarihi bir zafer elde etti. Kuzeydeki bu bölgede 17 Ulusal Birlik adayı, meclise girerek dikkat çeken bir performans sergiledi.

Bazı bölgelerde ise siyasi manzara farklılık gösterdi. Örneğin, Marsilya'da Ulusal Birlik, sol ittifak ve Macron'un ittifakı arasında üçe bölünmüş olsa da, şehir merkezinde radikal solun adayı Manuel Bompard ezici bir farkla milletvekilliği kazandı.

Başkent Paris ise, tarihsel olarak solun kalesi olarak bilinirken, bu seçimde de sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nin önemli bir zafer elde ettiği görüldü. Paris'in 18 milletvekilliğinden 9'u ilk turda sol ittifak tarafından kazanıldı ve Ulusal Birlik partisi burada beklenen ilerlemeyi sağlayamadı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.