Leyla Elaldı Seçkin Hayat rotasını tır şoförlüğüyle çizdi: “Kendi ayakları üzerinde duran kadınlarız”

Leyla Elaldı Seçkin, uluslararası tır şoförlüğü yaparak kadınların bu sektördeki varlığını güçlendiriyor. Meslekteki zorlukları ve ayrımcılık sorunlarını dile getiren Seçkin, “Kendi ayakları üzerinde duran kadınlarız” diyerek, kadın tır şoförlerinin haklarını savunmanın önemine dikkat çekti.

Leyla Elaldı Seçkin Hayat rotasını tır şoförlüğüyle çizdi: “Kendi ayakları üzerinde duran kadınlarız”
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Tır şoförlüğü, genellikle erkeklerin egemen olduğu bir meslek olarak bilinse de, Leyla Elaldı Seçkin, bu algıyı yıkmak için önemli bir adım attı. Babası da uluslararası tır şoförü olan Seçkin, kariyerini farklı bir yöne çevirmeye karar verdiğinde babasının desteğiyle tır şoförlüğüne adım attı. Seçkin, mesleğe giriş hikayesini şu sözlerle anlattı:

“BABAMA ‘BEN DE Mİ TIR ŞOFÖRÜ OLSAM’ DEDİM”

“Babam uluslararası bir tır şoförü olduğu için yurt dışından geldiği esnada işyerimi kapatmıştım ve kafama göre iş bulamadığımdan yakınıyordum. Babama, ‘Ben de mi tır şoförü olsam?’ dedim. Babam da tabii ki, ‘Yurt dışında bu mesleği icra eden birçok kadın tır şoförü arkadaşımız, kardeşimiz var,’ dedi ve öylece başladı. Eğitimler, iş deneyimi derken bugünlere kadar geldim.”

20241026-004304-0000.png

“MESLEĞİMİZDE, DUŞ ALMA İMKÂNI ZOR OLUYOR”

Tır şoförlüğünün zorluklarından da bahseden Seçkin, özellikle Türkiye’deki çalışma koşullarına dikkat çekiyor: “Meslekte, ülkemizde duş imkânı çok olmaması zor oluyor. Yurtdışında ise ülke geçişlerinde çokça sıra olduğu için fazlaca uykusuz kalabiliyoruz.”

“TÜRKİYE’DE DENETİMLER ARTIRILMALI”

Seçkin, Türkiye’deki firmaların çoğunlukla yasal düzenlemelere uymadığını, özellikle takograf ve çalışma saatleri konusunda ihlaller yaşandığını söyleyerek, “Türkiye içindeki firmalar, genel olarak yasal düzene uymuyorlar. Takograf çalışma saati bakımından sıkıntı yaşıyoruz çünkü insanlar kilometre yol üzerinden para kazandığı için fazla araç sürmeye zorlanıyorlar. Denetimlerin artması, çalışanlar için şartların iyileşmesi gerekiyor. Türkiye’de ceza puan sistemi normal değil. Yurt dışında böyle bir puan sistemi yok,” dedi.

“KADIN TIR ŞOFÖRLERİ OLARAK AYRIMCILIK İSTEMİYORUZ”

Mesleğini icra ederken yaşadığı zorluklara ve karşılaştığı olumsuz yorumlara dikkat çeken Seçkin, kadın tır şoförlerinin toplumda karşılaştığı önyargılara karşı şu mesajı verdi: “Biz anormal görülen ama kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan kadınlarız. Ayrımcılık istemiyoruz, geri plana ya da ön plana atılma derdimiz yok. Bu kadar kötü yorumları hak etmiyorum, etmiyoruz. Ben ve meslektaşlarım olarak daha fazla saygı bekliyoruz.”

20241026-013145-0000.png

ANKARA’DA TIR EVLERİ OLDU

Ankara’dan nikah için gelen eşiyle birlikte hayatına yeni bir yön veren Leyla Elaldı Seçkin, ev tutmadıklarını ve yaşamlarını TIR’larında sürdüreceklerini söyleyen Seçkin, ''Eşimin kız kardeşi firmamızda çalışıyordu ve onun vesilesiyle tanıştık. İkimizin de aklında evlilik yokken hayat arkadaşı olmaya karar verdik,” dedi. Çift, her ikisi de TIR şoförü oldukları için düğünlerini bu özel araçlarıyla gerçekleştirmeyi tercih etti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum