Lym Nedir?

Lym şeklinde bilinen Lenfositler; beyaz kan hücrelerine verilen isimdir. Peki lym nedir? Kan tahlili sonuçlarında LYM düşüklüğü ve yüksekliği ne ifade eder?

Lym Nedir?
Yayınlanma:

Lenfositler; yani lym tıpta beyaz kan hücrelerine verilen isimdir. İnsan vücudunun mikroplara karşı savunulması için görev alan lenfositler, vücutta kemik iliğinde üretilir. Kan sayımı için yapılan tahlillerde incelenen verilerden biri de lenfositer değerlerdir. Normal değerin altında veya üstünde olması farklı farklı rahatsızlıkların sebebi olabilmektedir.

LYM DÜŞÜKLÜĞÜ VE YÜKSEKLİĞİ NE İFADE EDER?

Lenfosit yüksekliği; genelde bir enfeksiyon rahatsızlığı sonrası görülen bir durumdur. Çoğu zaman geçici olur ve zararsızdır. Çok yüksek değerde gelir ise bu kan kanseri gibi daha ciddi durumlara yol açabilir. Boğmaca tüberküloz gibi rahatsızlıklar da yine bu sebeple ortaya çıkar. HIV ve AIDS tarzında rahatsızlıklar lenfosit seviyesinde yükselişe sebep olur.

LYM düşüklüğü ise insan vücudunda lenfositler toksinlerin imha edilmemesi ya da bir hastalıktan ötürü lenfositlerin lenf bezlerinde veya dalaklarda tutulması sonucu görülür.HIV ve AIDS, grip gibi hastalıklar, başta olmak üzere lenfoma, lenfositik anemi, Hodgin hastalığı gibi hastalıklar da lenfosit düşüklüğüne neden olabilir.

LENFOSİTİN NORMAL DEĞERLERİ NE OLMALI?

Kan tahlillerinde görülen Lenfositlerin normal değeri; 1000 – 4800 µl (mikrolitre) şeklinde belirtilmiştir. Bu değerlerin, altında ya da üstünde olmaması önemlidir. Değerler bu seviyelerin altında ya da üstünde ise tedavi gerektiren durumlar olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.