Mahkeme kadın memura yarı zamanlı çalışma hakkı verdi!

İstanbul'da görev yapan bir kadın memur, doğum sonrası yarı zamanlı çalışma talebinin reddedilmesi üzerine, Sağlık-Sen tarafından desteklenen hukuki mücadeleyi kazandı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi, kararın 'haksız ve hukuka aykırı olduğu' gerekçesiyle işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Mahkeme kadın memura yarı zamanlı çalışma hakkı verdi!
Yayınlanma:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda görevli kadın memur, doğum sonrası yarı zamanlı çalışma talebinde bulundu. Ancak bu talep, Bakanlık tarafından reddedildi. Sağlık-Sen, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek konuyu yargıya taşıdı.

MAHKEME KARARI

İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, Sağlık-Sen tarafından 'haksız ve hukuka aykırı olduğu, emsal yargı kararlarının bulunduğu ve davacının çocuğunun bakıma muhtaç olduğu' gerekçeleriyle kararın iptali talep edildi. Mahkeme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ‘doğum sonrası yarım zamanlı çalışma’ başlıklı maddesine atıfta bulundu. Bu maddede, doğum yapan memurun çocuğunun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde yarı zamanlı çalışma talep edebileceği hükmünün açıkça yer aldığı vurgulandı.

MAHKEMENİN GEREKÇESİ

Mahkeme, Bakanlık kararının ‘açık olarak tanınmış bir hakkın kullanılmasına engel’ olduğunu belirtti. Ayrıca, bu durumun 'aile düzeninin olumsuz etkileneceği, maddi ve manevi zorluklarla karşılaşılacağı ve bu durumun, telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği' ifade edildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.