Mahkemeden doğum yapan çalışan anneler için emsal karar!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında görev yapan bir kadın memurun doğum sonrası yarı zamanlı çalışma talebi, kurum tarafından reddedilmişti. Bu karar üzerine harekete geçen Sağlık-Sen, durumu yargıya taşıdı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, kadın memurun yarı zamanlı çalışma talebi haklı bulundu.

Mahkemeden doğum yapan çalışan anneler için emsal karar!
Yayınlanma:

Sağlık-Sen, İstanbul'da görev yapan üyesinin doğum sonrası yarı zamanlı çalışma talebinin reddedilmesini hukuka aykırı bularak mahkemeye başvurdu. Davada, talebin reddedilmesinin emsal yargı kararlarına ters düştüğü ve davacının çocuğunun bakıma muhtaç olduğu vurgulandı. Sağlık-Sen, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan "doğum sonrası yarı zamanlı çalışma" maddesine atıfta bulunarak, bu hakkın açıkça belirtildiğini dile getirdi.

MAHKEME KADINA HAK VERDİ

Karar'ın haberine göre, mahkeme, ilgili kanun maddesinde doğum yapan memurun, çocuğunun mecburi ilköğretim çağına başlayacağı tarihe kadar yarı zamanlı çalışma hakkının açıkça belirtildiğini vurguladı. Kurumun yarı zamanlı çalışma talebini reddetmesinin tanınmış bir hakkın kullanılmasına engel teşkil ettiğini belirten mahkeme, bu durumun aile düzenini olumsuz etkileyebileceğini, maddi ve manevi zorluklara yol açabileceğini ve telafisi güç zararlara neden olabileceğini ifade etti.

EMSAL KARAR

Mahkeme, Sağlık-Sen'i haklı bularak işlemin yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi.

SGK'LI ÇALIŞAN KADINLARA YARIM GÜN ÇALIŞMA HAKKI

Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabiliyor. Engelli çocuğu olan anneler için bu süre 12 ay olarak uygulanıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.