Mahkemeden emsal otopark ücreti kararı!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaklaşık 1,5 yıl önce Mecidiyeköy’de bir alışveriş merkezi (AVM) otoparkında 0-3 saatlik süreyi aşmamasına rağmen ücret talep edilmesi üzerine başlattığı hukuki mücadelede başarı elde etti.

Mahkemeden emsal otopark ücreti kararı!
Yayınlanma:

DHA'nın haberine göre, Mecidiyeköy’deki AVM otoparkında kısa bir süre kalmasına rağmen 20 lira otopark ücreti talep edilen Ağaoğlu, bu durumu Tüketici Hakem Heyeti’ne taşıdı. Ancak, işletmenin "0-3 saatlik süre aşıldı" beyanı ve giriş çıkış saatlerinin belirlenememesi nedeniyle heyet, Ağaoğlu'nun başvurusunu reddetti. Plaka tanıma sistemiyle giriş yapılan otoparkta, giriş-çıkış saatlerinin belirlenememesi tüketicinin kusuru olmadığını vurgulayan Ağaoğlu, konuyu Tüketici Mahkemesi’ne taşıdı.

MAHKEME KARARI: ÜCRET İADESİ

Tüketici Mahkemesi, Ağaoğlu'nun Mecidiyeköy’deki AVM otoparkında sadece 1 saat kaldığını ve 2007 yılında alınan UKOME kararına göre usulsüz ücret istendiğini belirledi. Mahkeme, 20 liralık otopark ücretinin iadesine karar verdi. Ağaoğlu, otoparklarda giriş çıkış saatlerinin ibraz edilmesinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, benzer durumlarla karşılaşan tüketicilere de haklarını arama çağrısında bulundu.

HUKUKİ MÜCADELEDE DİĞER BAŞARILAR

Ağaoğlu, daha önce de benzer durumlarla karşılaştığı AVM otoparklarında hukuki zaferler elde etmişti. Ataşehir ve Ümraniye’deki AVM otoparklarıyla mücadele ederek 0-3 saat ücretsiz otopark kullanımını sağlamıştı. Ağaoğlu, Mecidiyeköy’deki AVM’de de aynı sonucu elde edene kadar mücadelesini sürdüreceğini belirtti.

OTOPARK ÜCRETLERİNDE KEYFİ UYGULAMALAR

UKOME’nin 2007 yılında aldığı karara rağmen bazı AVM’lerin hala 0-3 saat ücretsiz otopark kuralını uygulamadığına dikkat çeken Ağaoğlu, tüketicileri bu saat aralıklarında ödeme yapmamaları konusunda uyardı. Plaka tanıma sistemlerindeki eksikliklerin tüketicilerin fazla ücret ödemesine yol açtığını belirten Ağaoğlu, giriş ve çıkış saatlerinin ibraz edilmesinin önemine dikkat çekti.

HUKUKİ DESTEK VE TAVSİYELER

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, tüketicilerin üç saatin altında otopark ücreti ödememeleri gerektiğini belirterek, giriş ve çıkış saatlerinin belgelerde belirtilmesinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Tüketicilerin, otopark ücretlerinde haksızlığa uğramamaları için giriş ve çıkış saatlerini not etmeleri ve haklarını Tüketici Hakem Heyeti aracılığıyla aramaları gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.