Maliye'de hareketlilik: Kaynağı açıklanamayan gelirler için operasyon!

Maliye Bakanlığı, beyana tabi gelirleri ile yaşam tarzı arasında orantısızlık bulunan mükellefleri mercek altına alıyor. 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan yeni düzenleme kapsamında, gelirini düşük gösterip lüks içinde yaşayan mükelleflerden "Özel Gider (Harcama) Bildirimi" istenecek.

Maliye'de hareketlilik: Kaynağı açıklanamayan gelirler için operasyon!
Yayınlanma:

Özel Gider (Harcama) Bildirimi ile beraber, gelir ve harcamalar arasındaki uyumsuzluğun kaynağı açıklanamayanlar ek vergi ödemek zorunda kalacak.

Taslağa göre, Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak risk analizi sonucu, beyana tabi gelirleri ile harcamaları arasında yüzde 20’nin üzerinde uyumsuzluk tespit edilen mükellefler "Özel Gider Bildirimi" vermek zorunda kalacak. Eğer aradaki fark izah edilemezse, bu farkın vergisi mükelleften tahsil edilecek.

VERGİ İNCELEMESİ VE "MÜKELLEF HESAP KARTI"

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, lüks harcamalarını açıklayamayan mükellefler hakkında vergi incelemesi başlatılması bekleniyor. Ayrıca, farkın ortaya çıkarılmasında kullanılmak üzere ‘mükellef hesap kartı’ oluşturulacak. Bu kart sayesinde mükelleflerin harcama ve gelirleri detaylı bir şekilde izlenebilecek. Bu uygulama, 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

DÜNYADAN ÖRNEKLER

Yeni düzenlemenin hayata geçirilmesi sürecinde ABD, İtalya ve Batı Avustralya gibi ülkelerin uygulamaları incelendi. Bu ülkelerde, servet ve harcama düzeylerinin gelirle uyumsuz olması durumunda mükellefler izaha davet ediliyor. Uyumsuzluk sonucu oluşan fark vergi konusu olmakla birlikte, mali suçlarla mücadele birimlerinin de ilgi alanına girebiliyor.

GEÇMİŞTEKİ UYGULAMALAR

Bu düzenleme, merhum Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde çıkarılan ve daha sonra 2003 yılında AK Parti tarafından yürürlükten kaldırılan “Nereden Buldun” yasasını andırıyor. Yeni düzenleme ile mükelleflerin lüks gayrimenkul ve taşıt alımı, yüksek kira ve aidat ödemeleri, çocuklarının pahalı eğitim harcamaları gibi lüks harcamaları incelenerek, geliriyle bu harcamaları nasıl finanse ettikleri sorulacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.