Marketlerde de satılıyor! Norveç somonlarında büyük tehlike!

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Argun Akif Özak,"Araştırmalarımız sonucunda ithal edilen somonların üzerinde 'Lepeophtheirus Salmonis' familyasından parazit olduğunu tespit ettik." dedi

Marketlerde de satılıyor!   Norveç somonlarında büyük tehlike!
Yayınlanma:

Çukurova Üniversitesi'nde yapılan araştırmalarda Türkiye'deki marketlerde satılan Norveç somonlarında parazite rastlandı. Prof. Dr. Argun Akif Özak, canlı balık ithalinin kontrollü şekilde yapılması konusunda uyarılarda bulunurken dikkat edilmediği takdirde ciddi miktarda ekonomik kayıba neden olacağına işaret etti.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Argun Akif Özak, incelemeye aldığı Norveç somonlarında ‘Lepeophtheirus salmonis’ cinsi parazite rastladı. Özak, bu parazitin Türk somonlarında tespit edilmediğini ancak taşınarak bulaşma riski olduğunu söyledi.

PARAZİT ÇIKTI!

Araştırma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özak, şunları söyledi:

"Birden fazla markette satılan Norveç somonları üzerinde inceleme yaptık. Araştırmalarımız sonucunda ithal edilen somonların üzerinde 'Lepeophtheirus Salmonis' familyasından parazit olduğunu tespit ettik. Ayrıca Karadeniz'deki çiftliklerden aldığımız numuneleri de inceledik. Yaptığımız araştırmalarda bu cins parazite rastlamadık. Önümüzdeki yıllarda böyle bir problemin oluşmayacağının bir garantisi yok."

"CANLI BALIK İTHALİNDE BU PARAZİTLERİN TAŞINMA OLASILIĞI ÇOK YÜKSEK"

Türk somonu sektörünün her yıl biraz daha büyüdüğünü ve 2022 yılında 50 bin ton Türk somonu ihracatının yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Özak,şunları kaydetti:

"Hızla büyüyen Türk somonu sektöründe bu tarz problemlerin önüne geçebilmek için canlı balık ithalinin son derece kontrollü bir şekilde yapılması lazım. Üreticilerimizi uyarmak istiyorum. Yurt dışından canlı balık ithalinde bu parazitlerin taşınma olasılığı çok yüksek. Bizler üreticilerimizle irtibat halindeyiz. Bu parazitler, balıkların dış yüzeyine tutunup, balığın dış deri yüzeyine zarar veriyor. Bu tahribat, kan damarlarına kadar ulaşıp, balıktan beslenmeye başlıyor. Balığın üzerinde aşırı miktarda çoğaldıklarında ise ciddi anlamda ölümlere neden oluyor. Bu da çok ciddi miktarda ekonomik kayıp demek"

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.