MasterChef Yüksük çorbası! Yüksük çorbası nasıl yapılır? Tam ölçülü Yüksük çorbası tarifi!

MasterChef Türkiye'nin dün akşam yayınlanan bölümünde yarışmacılar Yüksük çorbası yaptı. Peki Yüksük Çorbası nasıl yapılır? İşte Tam ölçülü Yüksük çorbası tarifi!

MasterChef Yüksük çorbası! Yüksük çorbası nasıl yapılır? Tam ölçülü Yüksük çorbası tarifi!
Yayınlanma:

Yüksük çorbası, özellikle İç Anadolu Bölgesi'ne ait bir Türk yemeğidir. Bu çorbanın adı, hamurunun şekli nedeniyle "yüksük" adı verilen küçük dikiş aletinden gelir. Hamur, yüksük kullanılarak küçük yuvarlak parçalar halinde kesilir ve bu şekilde çorbaya eklenir. Yüksük çorbası, genellikle mantı hamuru, nohut, et suyu ve çeşitli baharatlarla hazırlanır. Yüksüklerin şekli, çorbanın adının da kaynağıdır ve bu nedenle bu lezzetli çorba bu ismi almıştır.

YÜKSÜK ÇORBASI MALZEMELERİ

Hamuru İçin:

- 1 yumurta
- 1 çorba kaşığı İrmik(1/2 (yarım) su bardağı su ile ıslatılacak)
- 400-450 gr un
- 1/2 (yarım) su bardağı su
- Tuz

İç Malzeme:

- 200-250 g kıyma
- 1 orta boy soğan
- Tuz
- Karabiber

Çorba İçin:

- 250 g Hamur(1 bezeden elde edilmiş)
- 1,5 litre su
- 1 kaşık biber salçası
- 1,5 Çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı kuru nane
- 1 su bardağı haşlanmış Nohut
- 3 Çorba kaşığı limon suyu
- Tuz

YÜKSÜK ÇORBASI HAZIRLANIŞI:

- Öncelikle iç harcı hazırlayın. Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi suyunu çekecek kadar kavurun. Sonrasında buzdolabında soğumaya bırakın.
- İç harçtan sonra hamuru hazırlayın. Islamış irmik, yumurta, un ve tuzu bir kaba alın. Ardından azar azar suyu ekleyip yoğurun. Biraz sertçe bir hamur elde edin.
- Hamurun üzerini ıslak bezle kapatıp 30 dakika bekletin.
- Hamuru dört ayrı bezeye bölüp her bezeyi unla incecik açın.
- Hamuru kesmek için, öncelikle serdiğiniz hamura biraz un sürün daha sonra hamuru yarım ay şeklinde katlayın. Üstte kalan kısmı tekrar unlayın ve yarım ay şeklindeki hamurun bombeli kısmını düz kısmın üzerine getirin ve dikdörtgen bir şekil elde edin.
- Katladığınız hamuru bir santim olacak şekilde kesin. Kestiğiniz hamurları açtığınızda uzun şeritler elde edeceksiniz. BU şeritleri üst üste koyarak yine bir santim olacak şekilde kesin. Bu şekilde kare şeklinde hamurlar elde etmiş olacaksınız.
- Hamurlara, hazırladığınız içten koyarak mantı şeklinde katlayın.
- Katladığınız hamurları unlayarak 1 saat kadar oda sıcaklığında bekletin.
- Hamurlarınız dinlenirken çorba yapımına başlayın.
- Salça ve tereyağınızı bir tencerede iyice kavurun sonrasında çorba suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
- Kaynayan çorba suyuna hamurlarınızı ekleyin. Üzerine kuru naneleri de ekledikten sonra 15 dakika kadar pişirin.
- Hamurlarınız pişmeye yakınken daha öncesinde haşladığınız nohutları ekleyin.
- Pişen çorbanıza limon ve tuz ekleyin. Tencereyi ocaktan alın ve çorbanın içerisine 1 bardak soğuk su ekleyin. böylece hamurlarınız dirileşmiş olacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.