MEB'den öğretmen adayları için yeni süreç: Akademi Giriş Sınavı'nın detayları belli oldu!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen adaylarının eğitim ve meslek hayatına başlama süreçlerini yeniden şekillendirecek önemli bir düzenlemeye imza attı.

MEB'den öğretmen adayları için yeni süreç: Akademi Giriş Sınavı'nın detayları belli oldu!
Yayınlanma:

10 Ekim 2024 tarihinde yürürlüğe giren 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında, öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi'ndeki hazırlık eğitimine kabulü, 13 Temmuz 2025'te Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenecek Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) sonuçlarına göre yapılacak.

MEB-AGS SINAVININ İÇERİĞİ VE PUANLAMA SİSTEMİ

MEB-AGS sınavı, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere iki ayrı oturumdan oluşacak.

  • AGS Oturumu: Sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk milli eğitim sistemi ile ilgili mevzuat konularını kapsayacak. Toplam 80 sorudan oluşacak.
  • ÖABT Oturumu: Adayların öğretmenlik yapacakları alanlardaki uzmanlıklarını ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacak.

Yabancı dil öğretmenliği adayları için ayrıca Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) da değerlendirmeye dahil edilecek. Bu kapsamda AGS ve YDS sonuçları yüzde 50 oranında ağırlıklandırılarak MEB-AGS puanı oluşturulacak. Diğer branşlar için yalnızca AGS ve ÖABT puanları dikkate alınacak.

KİMLER SINAVA KATILACAK?

MEB-AGS sınavına, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde bir yükseköğretim programından mezun olan adaylar başvurabilecek. Yeni düzenleme, Milli Eğitim Akademisi’nde sunulacak hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamayı öğretmenlik atamasının ön koşulu haline getiriyor.

SINAV KONULARI VE KAPSAMI

AGS oturumunda adayların temel bilgi ve yeteneklerinin yanı sıra eğitimin temelleri ve mevzuat bilgisi de ölçülecek. Soruların kapsayacağı mevzuat konuları arasında şu başlıklar yer alıyor:

  • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
  • 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu
  • 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu
  • 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu

DETAYLAR ÖSYM’DEN GELİYOR

ÖSYM, sınava ilişkin kapsamlı bilgilendirme ve başvuru sürecine dair açıklamaları önümüzdeki günlerde yapacak. Adayların sınav hazırlıklarına şimdiden başlaması önerilirken, bu yeni sistemin öğretmenlik mesleğine hem kalite hem de disiplin kazandırması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.