Meclis'te bütçe maratonu başlıyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni haftada yoğun bir mesai yapmaya hazırlanıyor. Meclis Genel Kurulu'nda, 9. Yargı Paketi'nin görüşülmesi ve 2025 yılı bütçesinin geneli üzerindeki tartışmalar önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Meclis'te bütçe maratonu başlıyor!
Yayınlanma:

Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak 9. Yargı Paketi ile birlikte, hakaret suçlarına yönelik yeni cezalar getiriliyor. Özellikle sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle yapılan hakaretler, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Bu kapsamda hakaret suçlarının şikayet süresi de 2 yıl ile sınırlandırılacak. Ayrıca, arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdemi olanların yazılı sınav şartı olmaksızın arabuluculuk siciline kayıt olabilecekleri düzenleniyor.

Bunların yanı sıra, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’ndaki soru sayısının 100’den 120’ye çıkarılması planlanıyor. Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı’na çağrılacak aday sayısında da değişiklik yapılması öngörülüyor; ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülakata çağrılacak.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR

TBMM, 2025 yılı bütçesi görüşmelerine de hazırlanıyor. Plan ve Bütçe Komisyonu, 30 Ekim Çarşamba günü 2025 yılı bütçesinin geneli üzerindeki görüşmelere başlayacak. 31 Ekim’de ise TBMM’nin bütçesi görüşülecek. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un bütçe sunumunu yapacağı oturum, siyasetin önemli başlıklarından biri olarak öne çıkıyor.

KOMİSYON TOPLANTILARI VE DİĞER GÜNDEMLER

Bununla birlikte, ihtisas komisyonları da gündemdeki konuları ele almak üzere toplanacak. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, Devlet İstihbarat Hizmetleri ile Güvenlik ve İstihbari Nitelikteki Faaliyetlere İlişkin 2023 Yılı Raporu’nun görüşmeleri için Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerini dinleyecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri ise İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonunda bir sunum yapacak.

Dışişleri Komisyonu, uluslararası anlaşmalara ilişkin 10 kanun teklifini görüşecek. Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden oluşan Karma Komisyonun gündeminde ise 12 Kamu Denetçisi adayının belirlenmesi bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI BEKLENİYOR

Çarşamba günü Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları da gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 30 Ekim Çarşamba günü AK Parti grup toplantısında yapacağı konuşma, siyasi arenada dikkatle takip edilecek.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.