Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası yılın son toplantısında Politikası Faizini yüzde 42,5 olarak açıkladı.

Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı!
Yayınlanma:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Başkan Hafize Gaye Erkan liderliğinde toplandı. Yapılan toplantı sonucunda politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 42,5'e çıkarıldı. TCMB, faiz artışına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Politika faizini 250 baz puan artıran Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Enflasyon ve fiyatlama davranışlarında sınırlı iyileşme oldu" denildi.

Enflasyonla mücadele kapsamında alınan bu kararda, Kasım ayındaki sınırlı artışa dikkat çekilirken yurt içi talep, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskısını devam ettirdiği ifade edildi. Ayrıca, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiği belirtildi.

SINIRLI İYİLEŞME BAŞLADI

Kurul, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendirdi. Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerdeki artış, cari işlemler dengesine destek, Türk lirası varlıklara talebin güçlenmesi gibi faktörlerin, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkı sağladığı belirtildi.

Kurul, parasal sıkılığın en kısa zamanda tamamlanması ve dezenflasyonun kalıcı olarak tesisi için gereken adımların atılması hedeflenerek, parasal sıkılaştırma hızını yavaşlattı. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gereken parasal sıkılığın müddetçe sürdürüleceği ifade edildi.

Kararda, mikro- ve makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi, kredi faizlerinin finansal sıkılıkla uyumlu olduğu, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin devam edeceği ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceği belirtildi.

TCMB, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirlemeye devam edeceğini vurguladı. Kurul, enflasyon ve ana eğilim göstergelerini yakından izleyerek, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceğini ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.