Merkez Bankası Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni açıkladı.

Merkez Bankası Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini açıkladı!
Yayınlanma:

İmalat sanayisinde faaliyet gösteren bin 778 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarına göre, Reel Kesim Güven Endeksi, Temmuz ayında geçen aya göre 2,5 puan azalarak 100,3 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış endeks ise 1,8 puan düşerek 98,7 seviyesinde gerçekleşti.

ÜRETİM HACMİ VE İHRACAT SİPARİŞ MİKTARINDA ARTIŞ BİLDİRENLER LEHİNE OLAN SEYİR ZAYIFLADI

Endeksin bileşenleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken; son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi düşüş yönünde etkiledi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlenirken, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir zayıfladı. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlenirken, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise geriledi.

Gelecek üç aya yönelik beklentilerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir güçlenirken, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı.

ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 51,8'E GERİLEDİ

Ankete katılan iş yerlerinin yüzde 55,7‘si üretimlerini kısıtlayan bir faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 13,8‘i talep yetersizliğinin en önemli kısıtlama faktörü olduğunu bildirdi. Ortalama birim maliyetlerde gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenlerin sayısındaki artış yönlü beklentiler zayıflarken, gelecek üç aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış yönlü beklentiler güçlendi. Gelecek 12 aylık dönemde yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi ise bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak yüzde 51,8 olarak gerçekleşti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.