Mossad nedir? Mossad hangi ülkeye bağlı? Mossad ajanı nedir? 12 Casus Olayı nedir? İşte Mossad hakkında tüm detaylar!

Mossad nedir? Mossad hangi ülkeye bağlı, görevleri ve işlevleri neler? Türkiye'de Mossad ajanı olduğu belirtilen 34 kişinin gözaltına alınmasıyla birlikte Mossad nedir, görevi neler? Mossad hangi ülkeye bağlı? soruları da gündeme geldi.

Mossad nedir? Mossad hangi ülkeye bağlı? Mossad ajanı nedir? 12 Casus Olayı nedir? İşte Mossad hakkında tüm detaylar!
Yayınlanma:

İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatı olarak bilinen Mossad, 13 Aralık 1949 tarihinde David Ben-Gurion tarafından kuruldu. Adı "Enstitü" ya da "Enformasyon ve Özel Görevler Teşkilatı" olarak çevrilebilecek bu istihbarat birimi, İsrail'in güvenliği, istihbarat toplama, ulusal savunma ve dış politika alanlarında faaliyet gösterir.

Mossad, İsrail'in dışındaki tehditleri izleme, analiz etme ve önleme görevini üstlenir. Terörle mücadele, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, ajanlık faaliyetleri, casusluk, siber güvenlik ve diplomatik istihbarat gibi alanlarda operasyonlar düzenler. Mossad, İsrail'in ulusal güvenliği için kritik öneme sahip bilgileri toplamak, değerlendirmek ve paylaşmak amacıyla çalışır.

Mossad'ın faaliyetleri genellikle gizlidir ve geniş bir operasyon yelpazesi kapsar. Bu teşkilat, İsrail'in düşmanlarına karşı stratejik avantaj sağlamak ve ülkenin güvenliğini korumak amacıyla çeşitli operasyonlara imza atmıştır. Gerçekleştirilen operasyonlar içerisinde Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann'ın Arjantin'den kaçırılarak İsrail'e getirilmesi yer alırken Münih Olimpiyatları'ndaki terör saldırısının ardından sorumluların takibi ve nükleer bilgilerin ele geçirilmesi de yer alıyor.

12 CASUS OLAYI VE GÜNÜMÜZDE İSRAİL MOSSAD'I

"12 Casus Olayı," Tevrat'a dayanan bir hikayedir. Bu olay, İsrailoğullarının Mısır'dan çıkışı sonrasında Kenan topraklarına dönmek üzere olan bir grup insanın, bu topraklarda karşılaşabilecekleri zorlukları belirlemek amacıyla gönderilen casusları anlatır. Bu casuslar, her İsrail kabilesine bir casus düşecek şekilde seçilen on iki deneyimli adamdan oluşur.

Bu hikaye, Musa'nın liderliğindeki İsrailoğullarının, Tanrı'nın verdiği vadettiği toprakları ele geçirmeden önce, bu topraklarda nelerle karşılaşabileceklerini öğrenmek istemeleri temeline dayanır. Casuslar, bu topraklardaki güçlü kavimleri, şehirleri ve kaynakları gözlemleyerek bilgi toplamak üzere gönderilmiştir.

Modern dönemde, Mossad ise İsrail'in resmi istihbarat teşkilatıdır. 13 Aralık 1949'da Başbakan David Ben-Gurion'un talebi üzerine kurulmuş olan Mossad, ülkenin ulusal güvenliği, terörle mücadele, istihbarat toplama ve uluslararası ilişkilerde görev almaktadır. Mossad'ın kuruluşu, günümüzde hala İsrail'in güvenlik ve istihbarat alanındaki önemli rolünü simgeler.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.