NASA açıkladı: Güneş'te bir patlama daha meydana geldi

Güneş'te devasa bir patlama daha meydana geldi ve NASA, bu olayın fotoğrafını yayınladı. ABD'deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyindeki şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti.

NASA açıkladı: Güneş'te bir patlama daha meydana geldi
Yayınlanma:

Bu patlamalar sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın kaynağı, "Bölge 3664" olarak adlandırılan büyük ve karmaşık bir güneş lekesi kümesi olarak belirlendi. NOAA'nın açıklamasına göre, Dünya'ya yaklaşmakta olan bu fırtınanın yaygın voltaj kontrolü sorunlarına ve uydu navigasyon sistemlerinde aksamalara neden olabileceği uyarısı yapıldı.

Güneş'teki bu patlama, 10 Mayıs'ta gerçekleşen güçlü bir patlamanın ardından meydana geldi. Bilim insanları, bu şiddetli jeomanyetik fırtınanın 2005'ten bu yana ilk kez yaşanabileceğini belirtti. Ayrıca, bu tür fırtınaların nadir olduğu ve bunun sonucunda kutup ışıklarının gözlenebileceği vurgulandı.

Güneş patlamaları, Güneş'in atmosferinde gerçekleşen şiddetli patlamalardır. Bu patlamaların milyarlarca megaton gücündeki enerjisi, uzaya ve doğal olarak Dünya'ya radyasyon yayılmasına neden olur. Güneş patlamalarının genellikle kısa dalga radyo iletişimini etkilediği bilinmektedir.

Güneş patlamaları, ortalama olarak her 11 yılda bir en büyük boyuta ulaşır. Bu durumda, elektrik hatlarının etkilenebileceği, iletişimin kesilebileceği ve hatta elektrikli araçların hareket edemeyeceği gibi olumsuz etkilerin olabileceği konuşulmaktadır.

Özellikle İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliwer Dowden'ın olası bir enerji kesintisine karşı vatandaşları pilli radyo ve mum stoklamaya çağırması, bu konuda kamuoyunda endişelere neden olmuştu. Güneş patlamalarının etkilerinin kontrol altına alınması için sürekli olarak gözlem ve analizler yapılmaktadır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.