Obruk nedir? Obruk Türkiye'de nerelerde görülür?

Obruk, coğrafya derslerinde anlatılan bir yeryüzü şekli olarak biliniyor. Öğrencilerin detaylı olarak araştırdığı obruk nedir? Obruk Türkiye'de nerelerde görülür? Obruk nasıl oluşur? Sorularının detaylı cevapları haberimizde...

Obruk nedir? Obruk Türkiye'de nerelerde görülür?
Yayınlanma:

Obruklar, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekilleridir.

OBRUK NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

Yer altı suyunun karbondioksit ile birleşmesi sonucu karbonik asit oluşur. Bu asit, kireç taşının yoğun olduğu bölgelerde toprakları zamanla çözerek yer altında mağaraların oluşmasına neden olur ve mağaranın üstündeki toprak çöker. Oluşan bu çökme sonucu derin çukurlar ortaya çıkar, ve buna obruk adı verilir.

Obruklar, farklı boyutlarda ve şekillerde olabilir. Bazıları sadece birkaç metre çapında ve derinliğindeyken, diğerleri yüzlerce metre çapında ve yüzlerce metre derinliğindedir. Şekilleri de çeşitlilik gösterir; yuvarlak, oval, dikdörtgen veya düzensiz olabilirler.

OBRUK TÜRKİYE'DE NERELERDE GÖRÜLÜR?

Türkiye'nin özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde, Konya, Aksaray, Kırşehir, Niğde ve Kayseri gibi illerde birçok obruk bulunmaktadır.

Obruklar, doğal bir oluşum olmalarına rağmen insan etkisi de bu oluşumu hızlandırabilir. Örneğin, yer altı sularının kirlenmesi, obruk oluşumunu artırabilir. Ayrıca, tarımsal faaliyetler ve inşaat çalışmaları da obruk oluşumuna neden olabilir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.