Ormanlarımız yanarken, söndürecek işçiler maliyeye takıldı

Hükümet orman yangınıyla mücadele eden geçici işçilerin çalıştırılma süresini 10 aya uzatmasına rağmen, Maliye bürokrasisi süre uzatımı konusunda ayak sürüyor.

Ormanlarımız yanarken, söndürecek işçiler maliyeye takıldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Kavurucu sıcakların bastırmasıyla her gün onlarca orman yangını çıkmaya başladı. Orman Genel Müdürlüğü, çoğunluğu ‘geçici’ statüde olan yangın işçileriyle, bu yangınları önlemeye ve söndürmeye çalışıyor. Ancak ülke yüzölçümünün neredeyse üçte birini kaplayan ormanlık alanlardaki yangın mücadelesinde OGM’nin işçi sayısı yetersiz kalırken, mevcut geçici işçilerin çalıştırılabilmesi için talep edilen vizeler, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na takıldı.
 
Orman Genel Müdürlüğü, sayıları 9 bin civarında olan ‘geçici’ statüdeki orman işçilerini çalıştırabilmek için, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ‘vize’ almak zorunda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılabilen geçici işçilerin istihdam süresinin, ‘kurumların talebine bağlı olarak’, 9 ay 29 güne çıkarılması için, Aralık 2017’de bir kararname yayınladı. Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki işçiler, bu kararname gereğince, 2018 yılında 9 ay 29 gün istihdam edildi.
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü’nün, geçici işçileri bu yıl da 5 ay 29 güne ilave olarak 4 ay daha çalıştırma talebine olumlu karşılık vermedi. Bundan dolayı, orman yangınlarının yoğunlaşmakta olduğu şu günlerde, 5 ay 29 gün çalışma süresini dolduran yangın işçilerinin iş akitlerini yılsonuna kadar askıya alma durumuyla karşı karşıya bulunan Orman Genel Müdürlüğü, 25 Haziran 2019 tarihli ve ‘Çok İvedi’ kayıtlı bir yazıyla yeniden Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvurarak, geçici işçiler için 4 ay daha süre uzatımı talebini yineledi. OGM’nin ilgili yazısında, süre uzatımı ihtiyacı şu ifadelerle dile getirildi:
 
“Orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinin başlaması, üretim, silvikültür, damga, istif, tasnif gibi ana ormancılık faaliyetlerinin devam etmesi gibi nedenlerle, 5 ay 29 gün vizeye tabi geçici işçilerimizin hizmetlerine had safhada ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, emeklilik, istifa, fesihten dolayı işçi sayımız azalmış ve bunların yerine de yeni işçi alımı yapılmamıştır. Bu nedenle, yangınla mücadele hizmetlerinde zaafiyet yaşanmaması ve bahsedilen ormancılık faaliyetlerinin maksimum düzeyde yerine getirilebilmesi için vizeye tabi tüm işçilerimizin 4 ay daha süre uzatımlarının yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.”
 
Orman işçilerinin üye olduğu Öz Orman-İş Sendikasının Genel Başkanı Settar Aslan, zaten sayıca yetersiz olan orman yangınıyla mücadele işçilerinin çalışma sürelerinin kısa tutulmasıyla, ülke ormanlarının büyük bir risk altına girdiğini belirterek, Hazine ve Maliye bürokrasisinin vize konusunda duyarlı olmasını istedi. Settar Aslan, “Ormanlarımızın değerini parayla ölçemeyiz. Devletimiz 4 milyonu aşan işçi-memur personeline ve 12 milyon emeklimize yılın 12 ayında maaş ödeyebilme gücüne sahipken, 9 bin yangın işçimize 4 ay süre uzatımı konusunda ayak sürümenin gerekçesini anlayamıyoruz. Yangın mücadelesinde hizmetine acil ihtiyaç duyulan bu işçilerimiz hizmet dışı bırakılırsa, kaybedilecek binlerce hektar ormanın vebalini kimse taşıyamaz.” dedi.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.