Osmanlı'nın yeniden canlanan sanatı!

UNESCO tarafından Anadolu'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'ne eklenen Sedef Kakma Sanatı'na yeniden ışık tutuluyor.

Osmanlı'nın yeniden canlanan sanatı!
Yayınlanma:

UNESCO, Türkiye'de Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'ne Türk kültürünü yansıtan unsurları eklemeye devam ediyor. Son olarak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından 4 unsurun da bu listeye eklendiği duyuruldu. Bu unsurlardan biri olan Sedef Kakma Sanatı da Anadolu'nun arka planda kalmış değerlerinden biri olarak unutturulmamak adına mercek altına alındı.

OSMANLI'NIN EN ÖNEMLİ SANATIYDI

Sedef Kakma Sanatı Osmanlı Devleti zamanında aktif olarak yapılan ve genellikle ahşap, metal veya benzeri malzemelerin üzerinin inci veya diğer değerli taşlarla süslenmesiyle oluşturulan bir sanat olarak biliniyor ve bu sanatı yapan kişiye de sedefkar adı veriliyor.

sedef-kakma-sanati.jpg

Sedef kakma sanatında, inci, mercan, yeşim, fildişi ve benzeri değerli taşlar kullanılıyor ve bu taşlar, genellikle ince teller veya parçalar halinde kesilerek, özel bir desen oluşturmak amacıyla ahşap yada metal bir yüzeye yerleştiriliyor. Bu sanatı icra eden ustalar, geleneksel motifler, geometrik desenler veya natürmortlar gibi temaları kullanarak muazzam detaylarda ve hassaslıkta eserler ortaya koymalarıyla tanınıyorlar.

sedefsaneeti.jpg

Sedef kakma sanatı, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nda saraylar, camiler ve özel koleksiyonlarda değerli objelerin süslenmesinde kullanıldı. Bu sanat formu, lüks eşyaların ve süslemelerin yapımında ustalıkla kullanılarak göz alıcı eserlerin ortaya çıkmasına katkı sağladı.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.