Otizm nedir? Otizm belirtileri nelerdir?
Birçok çeşidi olan ve son yıllarda daha sık rastlanan otizm hastalığının çeşitli belirtileri var. Otizm her kişide farklı semptomları olan nörogelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor. Peki çocuklarda hangi belirtileri daha sık görülüyor?
Erken tanı ve uygun tedavi sürecinin önemli bir etken olduğu otizm de sosyal etkileşim ve iletişim becerilerini etkileyebiliyor. Genellikle 2-3 yaşlarında başlayan ve nörogelişimsel bozukluk olarak tanımlanan bu hastalık davranış kalıplarında farklı belirtiler gösteriyor. Otizm sperkturm bozukluğu (OSB) olarak da adlandırılan otizmde her bireyde farklı şiddette ve şekilde görünebiliyor.
OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bir yaşını geçen çocuklarda en sık rastlanan semptomlar arasında bay bay veya öpücük gibi işaretlerin yapılamaması, 2-3 yaşındaki çocuklarda ise basit kelimelerle oluşan cümleler kuramaması, yürüme ve davranış bozukluğu gibi belirtileri bulunuyor.
Durduk yere veya zamansız kıkırdayarak gülmeleri bazen de karşıdan gelen ses ve mimiklere tepkisiz kalma da bu belirtiler arasında yer alıyor. Genellikle düzen takıntıları olan otizmli çocuklar rutinleri değişince veya farklılık oluşunca huzursuz olabiliyorlar.
En sık rastlanan belirtiler arasında ise göz teması kurmamaları, ismiyle hitap edilince tepki vermemeleri, jest veya mimik göstermemeleri yer alıyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.