Otomotiv sektörü geçen ay 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörü yüzde 12 azalmayla geçen ay 2,6 milyar dolarlık ihracat yaparak, ilk sırada yer aldı. Otomotiv endüstrisi, ülke ihracatının yüzde 14,1'ini oluşturdu.

Otomotiv sektörü geçen ay 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi
Yayınlanma:

Otomotiv sektörünün alt ürün gruplarındaki ihracat rakamları şöyle sıralandı:

Tedarik endüstrisi: 1 milyar 50 milyon dolar

Binek otomobil: 942 milyon dolar

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar: 394 milyon dolar

Otobüs, minibüs, midibüs: 177 milyon dolar

Çekiciler: 30 milyon dolar

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat Almanya'ya yapılırken, binek otomobillerde Fransa, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Birleşik Krallık, otobüs-minibüs-midibüs grubunda ise yine Fransa en büyük pazarlar oldu.

BİRLEŞİK KRALLIK EN BÜYÜK PAZAR

Haziran ayında 322 milyon dolarlık ihracat yapılan Birleşik Krallık, en fazla dış satım yapılan ülke konumunu korudu. Almanya, 319 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, Fransa 315 milyon dolarla üçüncü büyük pazar oldu.

Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat, geçen yılın haziran ayına göre yüzde 12 azalarak 1 milyar 787 milyon dolar oldu. Bu, ülke grupları arasında yüzde 70'lik payla ilk sırada yer aldı. Diğer Avrupa ülkeleri yüzde 14 payla ikinci sırada yer alırken, bu bölgeye yapılan ihracat yüzde 14 arttı. Afrika ülkelerine ise ihracatta yüzde 28'lik bir düşüş yaşandı.

OİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI BARAN ÇELİK DEĞERLENDİRDİ

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, uzun bayram tatilinin de etkisiyle haziran ayında tüm mal gruplarında ihracatın azaldığını ancak Birleşik Krallık'a yüzde 20, İspanya'ya yüzde 7, Romanya'ya yüzde 23 ve Birleşik Devletler'e ise yüzde 3 artış kaydedildiğini belirtti. Çelik, yılın ilk altı ayında ihracatın yüzde 2,3 artarak 17,7 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

Çelik, "Haziran ayında uzun bayram tatilinin de olumsuz etkisiyle tüm mal gruplarında ihracat azalırken, önemli pazarlarımızdan Birleşik Krallık'a yüzde 20, İspanya'ya yüzde 7, Romanya'ya ise yüzde 23 artış kaydettik. Bu yılın ocak-haziran döneminde ise ihracatımız yüzde 2,3 artarak 17 milyar 701 milyon dolara yükseldi." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.