Özer: Geçmişi geçmemek gerek

Ankara İl Kültür Genel Müdürü Dr. Kamil Özer, “Bizler kültürümüzü geleceğimize taşıdığımız zaman koruyabiliriz. Gelecek nesillere aktaramadığımız zaman görevlerimizi yerine getirmemiş oluyoruz” dedi.

Özer: Geçmişi geçmemek gerek
Yayınlanma:
Güncelleme:

EYÜP KARA
 

Türkiye’nin Unesco’da kabul gören ve bu yıl 17’ye ulaşan Unesco İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesinde yer alan kültürel miraslarımız “2.Gelenekten Geleceğe Kültür Miraslarımız” ile tanıtılıyor. Etkinliğin basın toplantısı 29 Nisan’da Ankara Atlı Otel’de gerçekleşti. Toplantıda 2-5 Mayıs tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek tanıtım günlerine dair bilgiler aktarıldı. Ankara İl Kültür Genel Müdürü Dr. Kamil Özer’in konuşması ile başlayarak, Ruan Fuarcılık Proje Koordinatörü Yeliz Göçbak, Doç. Dr. Selcan Gürçayır, Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği’nden Buseni Doğan ve Ankara Kulübü Derneği’nin konuşmalarıyla devam etti. Unima Türkiye-Şafak Poyraz’ın Hacivat ve Karagöz Kukla gösterisi ile de sona erdi.

“GEÇMİŞİ GEÇMEMEK GEREK”

Ankara İl Kültür Genel Müdürü Dr. Kamil Özer: Bizler kültürümüzü geleceğimize taşıdığımız zaman koruyabiliriz.  Gelecek nesillere aktaramadığımız zaman görevlerimizi yerine getirmemiş oluyoruz. Geçmememiz gereken bir geçmişimiz var. Modernizmin bu kadar ilerlediği bir dönemde miraslarımıza sahip çıkmamız, çok daha fazla önem arz ediyor. Miraslarımızı Türkiye’ye ve Dünya’ya duyurmak ve unutmadık demek için buradayız. Böyle bir projede yer almaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz” dedi. Proje Koordinatörü Yeliz Göçbak: “4 gün sürecek olan etkinliğimiz, Mehteran Bölüğü ve Konya Semazenleriyle başlayacak. Olgunlaşma Enstitüsü’nün defilesiyle devam edecek. Dede Korkut Masalları anlatılacak, Giresun’un ünlü ıslık dili gösterisi gerçekleşecek, Van’dan şairler ve yazarlar gelecek. Toplantımıza katılan ve bize destek veren herkese çok teşekkür ederiz, tüm Ankaralıları kültür ve damak tadı etkinliğimize bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

somut-olmayan1.jpg

KÜLTÜREL MİRAS ŞÖLENİ ANKARA’DA

2-5 Mayıs tarihleri arasında devam edecek etkinlikte; Ankara Kulubü Derneği seğmenleri, Şanlıurfa sıra gecesi, Sivas Aşıklık Geleneği, Çankırı yarenleri, Giresun Kuşköy ıslık dili gösterisi, Bursa Karagöz, Meddahlık, Konya Mevlevi Semazen gösterileri, Alevi-Bektaşilik Semah gösterileri, Mesir Macunu Festivali, Kırkpınar yağlı güreşleri ve Dede Korkut Masalları ile ikinci kez Ankara’da tanıtılacak. Geleneksel Koku Derneği’nin gül damıtma gösterisi, Bursa’nın önemli değerlerinden Hacivat ile Karagöz, Geleneksel Türk Tiyatrosu; Hadi Poyrazoğlu Kukla Tiyatrosu, Orta Oyunu, Neşet Ertaş'ın kurulmasına öncülük ettiği  Kırşehir Ustalar Topluluğu ve geleneksel Türk giyiminin simgesi olan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü gerçekleştireceği defileyle etkinlikte yer alacak. Kına gecesi ritüeli, cam üfleme, Hüsn-ü hat sanatı, ahşap oymacılığı, bakırcılık gibi zanaatlar fuarda yeni nesillere anlatılacak. Gün boyu çini, taş ve telkâri işlemeciliği, sepet örücülüğü, çömlekçilik, kilim dokumacılığı, keçecilik, lületaşı işleme; tezhip, oya, minyatür, Kat’ı, sedef kakma ve Edirnekari sanatları, bastonculuk, yorgancılık, kukla, nazar boncuğu, yazmacılık, ipek böceği kültürü, talikacılık, çalgı yapımı, cam altı resmi uygulama atölyeleri bulunacak.
 

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.