Özgür Özel’in muhalefet yapma şeklini seçmen nasıl yorumluyor? Ağıralioğlu seçmende karşılık buluyor mu? Asal’dan önemli anket!
Asal Araştırma şirketi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in muhalefet yapma tarzını ve Yavuz Ağıralioğlu'nun parti kurma çalışmasını vatandaşa sordu. Ankete katılanların verdiği cevap ise dikkat çekti!
DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ortaya çıkan siyasi tablo hem TV'lerdeki tartışmaların birinci gündemini oluşturmaya hem de gazetelerin birinci sayfasını süslemeye devam ediyor.
21 Ekim 2007'deki referandum ile kabul edilen "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi" yöntemi beraberinde yüzde 50+1'i getirdi.
10 Ağustos 2014'teki seçimlerde ilk kez uygulanan yüzde 50+1 modeli, partileri ve seçmeni iki ayrı ittifaka zorladı. 10 Ağustos 2014'teki Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 51,79 oyla ilk turda cumhurbaşkanı seçildi. 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından 2018 seçimlerine giderken Türkiye'de partilerin birçoğu iki siyasi yelpazede birleşerek "Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı"nı oluşturdu. Erdoğan, aynı modelin uygulandığı 2018'deki Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde ise yüzde 52,59 oyla ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.
2023 SEÇİMLERİ KIRILMA ANI OLDU
2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde de Türkiye yeni bir tecrübe kazandı ve seçimler ikinci tura kaldı. Kemal Kılıçdaroğlu karşısında seçim yarışını önde tamamlayan Erdoğan, üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi. Kılıçdaroğlu genel başkanlık koltuğunu kaybederken, Özgür Özel de Ekrem İmamoğlu ile kendine yeni bir yol açtı. İYİ Parti'den ayrılan Yavuz Ağıralioğlu da kendine bir yol arayışına başladı.
EZBERLER BOZULDU
31 Mart 2024'teki seçimlerde Türkiye'de ezberler bozuldu ve CHP'nin oluşturduğu "Halk İttifakı" partiyi birinci sıraya, adayları da belediye başkanlığına taşıdı. 23 yıllık AK Parti ise ilk kez ikinci parti konumuna geriledi. Bu sonuçlar siyasetçileri ve partileri bazı değişimlere zorladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel, siyasette yeni bir "üslup" benimsemeye başladı. Kamuoyunda "Normalleşme/Yumuşama" olarak yorumlanan bu yeni "dil" ve "muhalefet tarzı"nı seçmen nasıl karşılıyor? Asal Araştırma bu soruya yanıt aradı.
Özgür Özel'in Erdoğan, Bahçeli, Dervişoğlu ile görüşmeleri kamuoyunda çokça tartışıldı. Özgür Özel, bu hamlelerle hem dikkatleri üzerine çekti hem de Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere CHP'ye yakın gazetecilerin hedefinde oldu.
26 İLDE 2 BİN KİŞİ İLE YAPILDI
Asal Araştırma şirketi, 20-21 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde 26 ilde kamuoyu araştırması yaptı. Asal'ın önceden hazırlanmış olduğu soru formuna göre, 18 yaş ve üzeri 2 bin kişiyle yaptığı araştırmada vatandaşlara “Bugünlerde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in muhalefet yapma şeklini onaylıyor musunuz, onaylamıyor musunuz?” sorusu yöneltildi.
Ankete katılanların yüzde 42’si Özel’in muhalefet yapma şeklini "onayladığını" ifade erken, "Ne onaylıyor, ne onaylamıyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 27.1 olarak tespit edildi.
YENİ PARTİYE İHTİYAÇ VAR MI?
Asal Araştırma’nın anketinde seçmenlere iki önemli soru daha yöneltildi. Türkiye'nin tabela partilerden geçilmediği bu ortamda, yeni bir partiye ihtiyaç olup olmadığına da cevap arandı. Türkiye’de mevcut siyasi partiler dışında yeni bir siyasi partiye ihtiyaç olup olmadığı konusunda ankete katılanların yüzde 25.6’sı Türkiye’de yeni bir siyasi partiye ihtiyaç olduğunu söylerken; ihtiyaç olmadığını dile getirenlerin oranı ise yüzde 74.4 şeklinde sonuçlandı.
Anketten anlaşıldığı üzere bu sorunun devamında ise İYİ Parti’den ayrılan isimlerden biri olan “Yavuz Ağıralioğlu, parti kurarsa oy verir misiniz?” sorusu geliyor.
Asal'ın anketine göre dağ fare doğuruyor. Araştırmaya katılanların yüzde 7.8'i Ağıralioğlu’na "oy veririm" derken; yüzde 75.3'ü ise "oy vermem" diyor. Bu soruda fikri olmayan veya cevap vermeyenlerin oranı yüzde 12.2 olurken; kararsızlar ise yüzde 4.7'de kalıyor.
Asal'ın anketi Özgür Özel'in muhalefet yapma tarzının olumlu görüldüğünü, vatandaşın da "kutuplaştırıcı dil"den bıktığını gösterirken; Türkiye'de alternatif olabilecek bir partinin kurulabileceğine olan inancın ise düşük kaldığına işaret ediyor.
Bu verilere dayanarak kamuoyu şu soruların cevabını merak ediyor:
1-CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "kendi mahallesi" başta olmak üzere yeni muhalefet tarzına karşı eleştirileri göğüsleyerek partisini ileri taşıyabilecek mi?
2-İYİ Parti'den ayrılan, farklı bir söylem geliştiren Yavuz Ağıralioğlu parti kurarak siyaset sahnesinde yer alıp, ilk önce İYİ Parti'yi geçip ardından da iktidar alternatifi olabilecek mi?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.