Parkinson hatırası “beyin pili”ni evinde saklıyor
Ankara’da yaşayan 68 yaşındaki emekli öğretmen Halide Şensoy 13 sene önce Parkinson’un ilk belirtileriyle karşılaştı. Parkinson'u yenen Şensoy'un öyküsü...
Ankara’da yaşayan 68 yaşındaki emekli öğretmen Halide Şensoy 13 sene önce Parkinson’un ilk belirtileriyle karşılaştı. 2006 yılında eşi cumhurbaşkanı pilotu Mustafa Şensoy’un vefatından sonra Parkinson olduğunu öğrendi. Eşini kaybetmenin vermiş olduğu acı ve üzüntü hastalık bulgularını tetikledi. Şensoy, önce yazısını kaybetti, yüz hatları donuklaştı, gülmeyi unuttu ve zamanla kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldi. Medipol Üniversitesi Parkinson ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER) Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh ile tanışarak ‘Beyin pili’ tedavisi olan Şensoy, yaşama sevincini yeniden kazanarak hayata yeniden bağlandı.
HER GÜN ŞÜKREDİYORUM
Eşinin vefatından sonra Parkison teşhisi ile karşılaşan ve hayatı tamamen değişen Halide Şensoy, hastalık ile birlikte önce yazısını kaybetti. İlaç tedavisi ile hayatına devam etmeye çalışan Şensoy’un hastalık bulguları gün geçtikçe artmaya devam etti. İlaç tedavisin yetersiz kalmasıyla birlikte ‘Beyin Pili’ operasyonu geçirerek eski sağlıklı günlerine yeniden döndü. Bir süre önce pil değişim operasyonu geçiren Şensoy, hayatını ona tekrar kazandıran pili evinde saklayarak her gün ona bakıp şükrediyor.
BEYİN PİLİ SAYESİNDE GÜLMEYİ YENİDEN HATIRLADIM
Halide Şensoy hastalık sürecini şu sözlerle anlattı: ‘Parkinson 13 sene önce titremelerle kendini gösterdi. Eşimin vefatından sonra hastalığımın ne olduğunu öğrendim. Önce yazım bozulmaya başladı, daha sonra araba kullanamaz oldum, en sonunda da günlük ihtiyaçlarımı karşılayamayacak duruma geldim. İlk zamanlar ilaçların etkisiyle normal yaşantıma devam etmeye çalıştım. Fakat hastalık ilerlemeye devam etti. Dr. Ali Zırh’a geldiğimde hastalığımın ameliyat evresine geldiğini öğrendim. O sene çok zor ve sancılı geçti. Yardımsız yaşayamayacak duruma geldim. Ali Bey ile tekrar görüşüp ameliyat olmaya karar verdim. Beklediğimden çok daha rahat bir operasyon süreci geçirdim. Ameliyattan sonra tekrar hayata bağlandığımı hissettim, gülmeyi yeniden hatırladım. Doktorum ve bu tedavi yöntemi benim için bir mucize... Bir süre önce pil değişim operasyonu geçirdim. Eski pili hala evimde saklar baktıkça şükrederim. Şimdilerde takı, örgü ve dikiş hobileri edindim. Büyük bir keyfile ve rahatlıkla yapıyorum. Ameliyat öncesi bunları yapmak bir hayaldi.’ dedi.
AMELİYAT SONRASINDA HASTALAR ÇARPICI BİÇİMDE İYİLEŞİYOR
Medikal tedavinin yetersiz kaldığı ve ilaç yan etkilerinin ortaya çıktığı durumda cerrahi yöntem olan beyin pili tedavisinin gündeme geldiğini dile getiren Medipol Üniversitesi Parkinson ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER) Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh: ‘Hastalarla konuşa konuşa gerçekleştirdiğimiz ‘Beyin Pili’ ameliyatı sırasında beynin fizyolojik haritasını çıkararak hastalıktan sorumlu hücrelerin yerini bulup beyin pili uygulamasını yapıyoruz. Beyin pili elektrotlarının yerleştirilmesinden hemen sonra hastalar elektrotların beyinde hedeflenen anatomik oluşumdaki varlığının mekanik etkisiyle kendilerinde iyileşme hissediyor. Beyin pilinin açılması sonrasında bu iyileşme artıyor ve ortalama 3 hafta kadar süren pil programlanması sonrasında sonuç en üst düzeye ulaşıyor. Ameliyat sonrasında hastalar, çarpıcı biçimde iyileşiyor ve normale yakın yaşamlarına dönebiliyorlar. Çatalını bile tutamayan, iğneye ipliği geçiremeyen, yazı yazamayan hastalar ameliyat sonrasında eski sağlıklı günlerini sürdürebiliyorlar.’
Beyin pillerinin de belirli ömürleri olduğunu söyleyen Dr. Ali Zırh:’ Yaklaşık 4-6 yıllık ömürleri olan pillerde günlük hayatımızda kullanılan piller gibi kullanım şekli pilin ömrünü etkiliyor. Eğer hastaya verilen elektrik akımı yüksek ise pilin ömrü kısalıyor. Hastalarda, belirli kontrollerde pilin ömrü kontrol ediliyor. Eğer pilin bitmesi yakın ise yarım saatlik bir pil değişim operasyonu ile piller değişiyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.