Pastörize süt ve çiğ süt seçiminde dikkat!
Pastörize süt, güvenli ve uzun raf ömrü ile öne çıkarken, çiğ süt doğal besin değerleri ile dikkat çekiyor. Ancak, çiğ sütün potansiyel sağlık riskleri, özellikle hassas gruplar için önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Süt seçiminde dikkat edilmesi gereken kritik noktalar haberimizde...
ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Pastörize süt ve çiğ süt tüketimi konusunda bilinçli seçimler yapmak, hem besin değerlerinden faydalanmak hem de sağlık risklerinden korunmak açısından önem taşıyor. Her iki süt türünün de kendine özgü özellikleri ve faydaları bulunmakla birlikte, sağlık ve güvenlik açısından dikkat edilmesi gereken bazı kritik noktalar mevcut.
PASTÖRİZE SÜT VE ÇİĞ SÜT
Pastörize süt, zararlı bakterileri öldürmek için belirli bir sıcaklıkta ısıtılır. Bu işlem, sütte bulunabilecek patojenlerin ortadan kaldırılmasını sağlar ve sütün daha uzun bir raf ömrüne sahip olmasına yardımcı olur. Her ne kadar bazı vitaminlerin, özellikle C vitamininin, az miktarda kaybolmasına neden olsa da genel besin değerleri büyük ölçüde korunur. Pastörize süt, süpermarketlerde ve mağazalarda yaygın olarak bulunur ve satın almak daha kolaydır.
Çiğ süt, pastörizasyon işlemi görmediği için bazı enzimleri ve vitaminleri doğal formunda içerir. Daha az işlenmiş ve doğal olduğu düşünüldüğü için bazı kişiler tarafından tercih edilir. Ayrıca, bazı insanlar çiğ sütün tadını daha taze ve lezzetli bulur.
Çiğ süt tüketimi ise beraberinde bazı sağlık risklerini de getirir. Çiğ süt, zararlı bakteriler içerebileceğinden sağlık riski taşır. Bu durum, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar için geçerlidir. Bu grupların pastörize süt tüketmeyi tercih etmeleri uzmanlar tarafından öneriliyor.
UZMAN GÖRÜŞÜ
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Funda Uyar Özpınar, çiğ süt tüketiminin riskleri hakkında şu uyarılarda bulunuyor:
"Çiğ süt birçok kişi tarafından daha doğal bulunduğu için sağlıklı görülüyor. Ancak, çiğ sütün alındığı hayvanın sağlık durumu, herhangi bir bakteriyi vücudunda taşıyıp taşımadığı ya da ne şartlar altında o sütün sağım işleminin yapıldığını bilmiyoruz. Dolayısıyla 'çiğ süt yüzde yüz sağlıklıdır' demek doğru değildir. Çiğ süt, pastörize edilmemiş süttür ve bazı riskler taşıyabilir. Çiğ süt tüketiminin potansiyel zararlı etkileri arasında bakteri, virüs ve parazitlerle bulaşma riski bulunuyor. Özellikle patojenler çiğ sütte bulunabilir ve bu da ciddi hastalıklara yol açabilir. Çiğ süt tüketmenin bazı faydaları olduğu iddia edilse de, bu riskler göz önüne alındığında pastörize süt tüketimi genellikle daha güvenlidir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.