Pestisit sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Prof. Dr. Güner Sönmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeni bir araştırmanın açıklamasında bulundu. Araştırmaya göre, yüksek oranda pestisite maruz kalmak Parkinson hastalığı riskinin artışına ve hastalığın ilerlemesine sebep oluyor.
ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Prof. Dr. Güner Sönmez, pestisit tüketimi ile ilgili paylaşımında şu açıklamalarda bulundu: “Yüksek oranda pestisite maruz kalmak (Belirli bir gen varyantını taşıyanlarda) parkinson hastalığı riskinin artışına ve hastalığın ilerlemesine katkıda bulunuyor.”
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den Bulgaristan’a ihraç edilmek üzere yola çıkan limonların geri çevrilerek iade edilmesini de hatırlatan Sönmez, “Ülkemizden yurtdışına gönderilen ürünlerde sık sık yüksek oranda pestisit saptanıp iade ediliyor. Bu araştırma pamuk toplayan tarım işçilerinde yapılmış ve 68 çeşit pestisit değerlendirilmiş. Tarım sektöründe pestisit konusunun denetlenmesi çok önemli.” tavsiyelerinde bulundu.
Yeni Araştırma:
— Prof Dr Güner Sönmez (@DrGunerSonmez) April 29, 2024
Yüksek oranda pestisite maruz kalmak (Belirli bir gen varyantını taşıyanlarda) parkinson hastalığı riskinin artışına ve hastalığın ilerlemesine katkıda bulunuyor.
????Ülkemizden yurtdışına gönderilen ürünlerde sık sık yüksek oranda pestisit saptanıp iade ediliyor. pic.twitter.com/SMQK7ryLn4
“İHRAÇTAN DÖNEN LİMONLAR PESTİSİT TEHLİKESİNİ BİR KEZ DAHA HATIRLATTI”
İnside Eat Türkiye, ihraçtan dönen limonlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığına şu çağrıda bulunmuştu: “Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Uyarı Sisteminden (RASFF) yapılan bildirime göre Türkiye'den Bulgaristan'a ihraç edilen limonlar yüksek oranda pestisit tespiti üzerine sınırdan geri çevrilerek iade edildi. Ürünlerde izin verilen sınırın 5 katı Imazalil tespit edildi.”
PESTİSİT NEDİR? NEDEN ZARARLIDIR?
Pestisitler, zararlı organizmaları kontrol etmek veya yok etmek için kullanılan kimyasal maddelerdir. Bu maddeler, tarımsal ürünlerin zararlılarına karşı kullanıldığı gibi, evlerde, işyerlerinde ve sağlık kuruluşlarında da kullanılabilir. Ancak, yanlış kullanımı veya aşırı maruz kalma sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Pestisitler solunum yolu, cilt teması veya gıda yoluyla vücuda girebilir ve zehirlenmelere, alerjik reaksiyonlara veya uzun süreli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, pestisitlerin dikkatli bir şekilde kullanılması ve uygulanması önemlidir.
Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Uyarı Sistemi RASFF'ten yapılan bildirime göre Türkiye'den Bulgaristan'a ihraç edilen limonlar yüksek oranda pestisit tespiti üzerine sınırdan geri çevrilerek iade edildi.
— Inside Eat Türkiye (@insideeattr) April 22, 2024
Ürünlerde izin verilen sınırın 5 katı Imazalil tespit edildi.@TCTarim pic.twitter.com/edQOSbEFNs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.