Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Afyonkarahisar depremi sonrası kritik uyarı

Afyonkarahisar'da sabaha karşı meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem sonrası Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgedeki fay hattının 7.2 büyüklüğünde bir deprem oluşturma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Afyonkarahisar depremi sonrası kritik uyarı
Yayınlanma:

Prof. Dr. Ercan, yaşanan bu sarsıntının büyük depremler için bir uyarı niteliğinde olduğunu vurguladı.

DEPREMİN DETAYLARI VE AFAD'IN AÇIKLAMASI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 03.14’te merkez üssü Afyonkarahisar olan 4.4 büyüklüğündeki depremin 10,26 kilometre derinlikte gerçekleştiğini duyurdu. Sarsıntı sonrası kentte yaşayan vatandaşlardan bazılarının evlerini terk edip dışarı çıktığı görüldü. Deprem, korkuya yol açarken herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

PROF. DR. ERCAN: "BÖLGE, BÜYÜK DEPREM POTANSİYELİNE SAHİP"

Depremin ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgedeki fay hattının tehlikeli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ercan, şu ifadeleri kullandı:

“Afyonkarahisar-Sinanpaşa-Boyalı'da sabaha karşı 4.4 büyüklüğünde ve 5 kilometre derinliğinde bir deprem meydana geldi. Bu bölgedeki Gediz göçüntüsü, Kütahya-Gediz, Simav ve Balıkesir-Sındırgı'ya uzanarak 7.2 büyüklüğünde bir deprem oluşturma gücüne sahiptir. Bu kırık hattı, Türkiye'nin etkin deprem bölgelerinden birinde yer almakta ve uzun süredir bir deprem boşluğu olması nedeniyle dikkat çekmektedir."

Ercan, aynı fay hattı üzerinde 28 Mart 1970'te gerçekleşen 7.2 büyüklüğündeki Kütahya-Gediz depremine de dikkat çekerek, bu depremde 1086 kişinin hayatını kaybettiğini ve Batı Anadolu'da geniş bir yıkım yaşandığını hatırlattı. Ayrıca, 2002 yılında Afyon’da meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremde de 46 kişinin öldüğünü ve 318 kişinin yaralandığını ifade etti.

"BÖLGE BÜYÜK DEPREME HAZIRLIKLI OLMALI"

Prof. Dr. Ercan, Afyonkarahisar ve çevresinin büyük bir depreme gebe olduğunu, ancak bu depremin ne zaman gerçekleşeceğinin kesin olarak bilinmediğini belirtti. Ercan, sağlam yapılara ve yerleşim alanlarının güvenli yerlere inşa edilmesine dikkat çekerek, "Sağlam yerde sağlam yapı, tek çözümdür" dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.