Ramazan ayının gözde lezzetlerine dikkat: Uzmanından gıda güvenliği sorunu ve çözümleri

Ankara Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Üyesi Funda Uyar Özpınar, piyasadaki taklit ve fahiş fiyatlı ürünlerin sebeplerini açıkladı. Gıdada hilenin fiyat artışından kaynaklandığını vurgulayan Uyar, ramazan ayıyla birlikte popülerlik kazanan ürünlerde taklit ve fahiş fiyatların sık rastlandığını bu nedenle bu nedenle denetim ve etiket okuryazarlığının önemli olduğuna dikkat çekti.

Ramazan ayının gözde lezzetlerine dikkat: Uzmanından gıda güvenliği sorunu ve çözümleri
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Pandemiyle birlikte bütün dünya üretim kanallarında ve lojistikte ciddi sıkıntılar yaşadı. Bu durum sadece Türkiye’de değil tüm dünyada gıda enflasyonuna sebep oldu. Ayrıca uygulanan ekonomi politikaları da düşürülemeyen bir gıda enflasyona yol açtı. Gıda enflasyonunu taklit ve tağşiş ürünlerin artmasına da sebep oldu.

Konuyla ilgili olarak Ankara Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Funda Uyar Özpınar “Etin kilosunun 400-500 TL olduğu bir ülkede 100 TL’ye sucuk alamayız, o sucuk olmaktan çıkmıştır. İnsanlar, bu enflasyonist dönemde taklit ve tağşiş çok yaygın olduğu için yanlış ürünleri satın alabiliyor” dedi.

gamze2.jpg

DÖNEMSEL POPÜLERLİK KAZANAN ÜRÜNLERE DİKKAT!

Gıdalarda hileye özellikle ramazan ayında çok rastlandığını anlatan Özpınar, “Özellikle ramazan ayı gibi özel dönemlerde popülerlik kazanan; hurma, pastırma, peynir, sucuk gibi ürünlerde; taklit, tağşiş ve fahiş fiyatlar sık rastlanan bir durum haline geliyor. Toplum sağlığını tehlikeye atan bu gibi durumlarda uygulanabilecek önemli hususlar mevcut'' ifadelerini kullandı.

GIDA DENETİMİNİ SIKLAŞTIRMAK

''Bakanlıklar gıda denetimlerini sıklaştırmalı, bu da ancak gıda mühendisi istihdamıyla mümkün. İlçelere kadar açılan üniversiteler çok yüksek bir gıda mühendisi arzına sebep oldu. Sanayide de tüm gıda mühendisi mezunlarına istihdam sağlayabilecek iş gücünün olmamasından dolayı hem özel hem kamuda kronik bir şekilde devam eden bir işsizlik meydana geldi. Bizim esas amacımız gıdayı ve meslektaşlarımızın haklarını korumak. Gıdayı korumak da ancak meslek istihdamıyla mümkün. Bugün, restoranda çalışan bir gıda mühendisi göremiyoruz, çünkü zorunlu değil. Gıda ile ilgili her alanda gıda mühendisi istihdamı diyoruz.''

ETİKET OKURYAZARLIĞI

''Tükettiğimiz ürünlerin etiketlerinde içerikleri, kullanım şekilleri ve son kullanma tarihi gibi bilgiler bulunuyor. Etiket okuyarak alışveriş yapmak gıda güvenliğini arttırıyor. Aldığımız besinlerdeki ve kullandığımız ilaçlardaki içerikleri bilmeli, bilinçli bir şekilde tüketmeliyiz. Etiket okuryazarlığı ve bilinçli beslenmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz bunun da çocukluktan itibaren sağlanması gerektiğini savunuyoruz.''

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.