Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlısı ‘kerebiç’ nasıl yapılır?

Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlı olan Kerebiç Mersin yöresine ait, beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Peki ramazan ayında sofralarımızdan eksik etmemeyi tercih ettiğimiz Kerebiç nasıl yapılır? İşte detaylar….

Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlısı ‘kerebiç’ nasıl yapılır?
Yayınlanma:

Ramazanın gelmesiyle beraber sofralar şenlendi. Sofralarda farklı lezzetler arayanlar için anadolugazete.com.tr olarak Kerebiç tatlısının tarifini sizler için derledik..

Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 100 gr. tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 2/3 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Aldığı kadar un
  • 1/2 paket kabartma tozu

İç harcı için:

  • Şeker
  • Ceviz veya antep fıstığı
  • Tarçın

Köpüğü için:

  • Çöven otu (Bulamazsanız krem şanti kullanabilirsiniz.)
  • 3-4 su bardağı su
  • Pudra şekeri

Nasıl Yapılır

  1. Tatlının köpüğünü çöven otuyla hazırlayacaksanız, tarife bir gün önceden başlamanız gerekir.
  2. Öncelikle çöven otunu yıkayın ve tencereye alın. Üzerine 4 su bardağı su ekleyerek bir gece bekletin.
  3. Karıştırma kabına tereyağını alın ve erimesi için bekleyin.
  4. Üzerine kabartma tozu ve irmik ekleyerek karıştırın.
  5. Ardından yumurta ve sıvı yağı da ekleyerek karıştırma işlemine devam edin.
  6. Bu esnada pudra şekeri de ilave edin. Daha sonra azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
  7. İç harcı için; Ceviz veya fıstıkları döverek toz haline getirin.
  8. Üzerine toz şeker ve tarçın ekleyerek karıştırın.
  9. Hamurdan istediğiniz boyutta parçalar kopartın.
  10. Elinizle bastırarak hamuru açın. Ortasını cevizli harç ile doldurduktan sonra kenarlardan kapatın.
  11. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığınız hamurları dizin.
  12. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 25-30 dakika pişirin.
  13. Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın.
  14. Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin.
  15. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
  16. Su ve pudra şekeri karışımını köpük kıvamına gelene kadar, yaklaşık 30-40 dakika, mikserle çırpın.
  17. Tatlı piştikten sonra soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Afiyet olsun

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.