Recai Kutan kimdir? Recai Kutan öldü mü? Recai Kutan ne zaman öldü?

Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan hayatını kaybetti. Peki Recai Kutan kimdir? Recai Kutan neden öldü? Recai Kutan'ın hayatı ve kariyeri? İşte detaylar...

Recai Kutan kimdir? Recai Kutan öldü mü? Recai Kutan ne zaman öldü?
Yayınlanma:

Saat Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 94 yaşında yaşamını yitirdi.

MEHMET RECAİ KUTAN KİMDİR?

Mehmet Recai Kutan, 1930 yılında Malatya'da doğdu. Babası, Malatya’da başöğretmen ve okul müdürü olan Kotanizadeler ailesinden İsmail Kutan, annesi ise Malatya’nın köklü ailelerinden Miroğlu ailesine mensup Hatice Hanım’dır.

8087a119-recai-kutan-kimdir-1.jpg

Kutan, ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Malatya’da tamamlamış, lise yıllarında edebiyat öğretmeni olan ünlü Şair Arif Nihat Asya’dan derin bir şekilde etkilenmiştir. 1947’de Malatya Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesine girmiş ve 1952 yılında buradan başarıyla mezun olmuştur. Üniversite yıllarında güreş, müzik, yayıncılık gibi çeşitli alanlarla ilgilenmiş, ayrıca öğrenci birliklerinde aktif roller üstlenmiştir.

1954 yılında iş hayatına adım attıktan sonra Mebrure Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten İsmail, Abdülaziz Murat ve Ahmet isimli üç çocuğu olmuştur. Evlilikten kısa bir süre sonra askerlik görevine başlayan Kutan, İstanbul Kâğıthane'deki İstihkâm Yedek Subay Okulu'nda eğitim aldıktan sonra, 1955 yılında Adapazarı Süvari Tümeni İstihkâm Birliği'nde askerlik hizmetini tamamlamıştır.

53027201f8645556d31305e12f5392a1.jpg

1952-1966 yılları arasında Devlet Su İşleri’nde (DSİ) çalışmış, önce Malatya DSİ 92. Şube Başmühendisi olarak görev yapmış, ardından 27 yaşında Türkiye'nin en genç bölge müdürü olarak Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürlüğü görevine getirilmiştir. Bu dönemde, Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin kalkınmasında önemli bir rol oynayan GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) çalışmalarına liderlik etmiş, bölgenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının değerlendirilmesi ve baraj inşası gibi projelerde önemli katkılar sağlamıştır.

Kutan, mühendislik çalışmalarının yanı sıra eğitime de önem vermiş ve Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi'nde bir süre İngilizce öğretmenliği yapmıştır. 1966’da DSİ Genel Müdür Yardımcısı görevine atanmış, 17 yıllık bir DSİ kariyerinden sonra 1969 yılında buradan ayrılmıştır. Aynı yıl TÜMAŞ (Türk Mühendislik Müşavirlik A.Ş.) şirketini genel müdür olarak organize etmiştir.

thumbs-b-c-206727537c49e7b3f2382266abeb4124.jpg

1974-1980 yılları arasında Milli Selamet Partisi (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenerek aktif siyasete girmiş, 16., 20. ve 21. dönemlerde Malatya Milletvekili olarak TBMM’de bulunmuştur. 1977 seçimlerinde MSP’den milletvekili seçildikten sonra kurulan II. Milliyetçi Cephe hükümetinde İmar ve İskân Bakanı olarak görev yapmıştır. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası, diğer MSP yöneticileriyle birlikte 10,5 ay hapis yatmış ve daha sonra beraat etmiştir.

1983 yılında kurulan Refah Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı yapmış, aynı zamanda Malatya Milletvekili olarak görev almıştır. 1996-1997 yıllarında Necmettin Erbakan liderliğindeki 54. Hükümet’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapmış ve D-8 (Gelişen Sekiz Ülke) projesinin kurulmasına öncülük etmiştir. Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisi’nin Genel Başkanlığı görevini üstlenmiş, bu partinin kapatılmasından sonra Saadet Partisi’ni kurarak uzun süre genel başkanlık yapmıştır.

Nezaket ve hoşgörüsüyle tanınan Kutan, siyaset sahnesinde her zaman “Ağabey” olarak anılmıştır. Kutan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı olarak görev yapmıştır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.