Rektör İbiş: Dişe dokunur makaleler ihtiyacımız var

Türkiye’den 17 üniversite, dünya genel sıralaması yapan 10 kurumdan en az 6’sının açıkladığı listeye girdi.

Rektör İbiş: Dişe dokunur makaleler ihtiyacımız var
Yayınlanma:
Güncelleme:

GÜLFERİ ÖZBEK

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP, Türk üniversitelerinin 2017 dünya genel sıralamalarındaki durumunu gösteren bir rapor hazırladı. Türkiye’den 17 üniversite, dünya genel sıralaması yapan 10 kurumdan en az 6’sının açıkladığı listeye girdi. Rapora göre, Ankara Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu Başkentten 4 ve İstanbul Üniversitesi olmak üzere toplam 5 üniversite, üniversitelerin 10 farklı dünya geneli sıralamasının 10’unda da yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Öte yandan raporda, Türkiye’den üniversitelerin yayımladığı bilimsel makalelerin etki değeri yüksek dergilerde az sayıda yer alması dikkat çekti. Gelişmeleri değerlendiren Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş şunları söyledi:

ETKİ DEĞERİ DÜŞÜK DERGİLER

Türk üniversitelerinin yayımladığı bilimsel makalelerin sayısının her yıl arttığını, buna karşın makalelerin aldığı atıf sayılarının aynı oranda artmadığını görüyoruz. Üniversitelerimizin makalelerine yeterli sayıda atıf yapılmayışının temel nedeni, öğretim elemanlarının çalışmalarını yayımlanmak üzere, etki değeri düşük dergilere göndermeyi tercih etmesidir. Dünya bize atıfta bulunmalı.

TEŞVİK UYGULAMASI

Diğer bir neden de meslektaşlarımızın daha nitelikli çalışma ve yayınlara yöneliminin düşük olmasıdır. Bunun için ileri üniversiteler, nitelikli ve etki faktörü yüksek dergilerdeki yayınları daha çok teşvik etme uygulaması yapıyor. Son 3 yıldır biz de Ankara Üniversitesi olarak benzeri uygulamayı devreye aldık. Kaliteye göre teşvik ilkeleri belirledik. Kaliteli çalışma, öğretim, eğitim, mezun, işbirliği ve kaliteli yayın başlıklarını ön plana getirdik.

BAŞARIDA İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ

Aynı zamanda araştırma üniversitesi de olan Ankara’nın söz konusu 4 üniversitesi, ODTÜ, Gazi, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi, düzenli işbirliği ve paylaşım toplantılarıyla kalite ve uluslararasılaşma sürecine büyük katkı sağlıyor. İşbirliği ve dayanışma dışında ileriye dönük rekabet anlayışını 10’da 10 olmanın sebeplerinden gösterebiliriz.

ankara-universitesi-1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.