Resmi Gazete'de ürün güvenliği ve denetimi için tebliğ yayımlandı

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğleri," 31 2023 tarihli ve 32416 4. Mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de ürün güvenliği ve denetimi için tebliğ yayımlandı
Yayınlanma:

Ticaret Bakanlığı tarafından Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğler, oyuncaklar, makineler, gıda, ilaç, atıklar, kimyasallar, tekstil, kırtasiye ürünleri, ayakkabılar, tıbbi cihazlar, yapı malzemeleri gibi birçok ürün grubunun ithalat aşamasındaki denetimlerini düzenleyerek, teknik düzenlemelere uygun ve güvenli bir şekilde piyasaya girmesini sağlıyor.

Tebliğler, her yıl kamu kurumları ve özel sektörün görüş ve önerileri doğrultusunda güncellenerek yeniden yayımlanıyor.

Bu sene yayımlanan Ticaret Bakanlığı açıklamasına göre tebliğlerdeki öne çıkan değişiklikler şunlardır:

  1. Tekstil, konfeksiyon, ayakkabı ve kırtasiye ürün gruplarında yeni ürünler ithalatta denetim kapsamına alındı.
  2. Anne ve bebek ürünlerinin sıkı denetimi sağlamak için "Anne ve Bebek Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği" yayımlandı.
  3. Ağır iş makinelerinin güvensiz veya teknik düzenlemesine aykırı şekilde ülkemiz piyasasına arzını önlemek üzere "Karayolu Dışında Kullanılan Hareketli Makinelerin İthalat Denetimi Tebliği" yayımlandı.
  4. Ham madde niteliğindeki atık baskı devre kartları ithalatı kontrole tabi atıklar kapsamına alındı.
  5. Florlu sera gazlarının kullanımının azaltılması amacıyla uluslararası sözleşmelerden kaynaklı taahhütler çerçevesinde ithalatta yapılacak denetimler ve kota tahsisine ilişkin hükümler yeniden düzenlendi.
  6. Halk sağlığını tehdit edebilecek 23 yeni kimyasalın ithalatı kontrol altına alındı. Radyoaktif kimyasal elementler ve izotoplar, beşeri tıbbi ürünlere yönelik denetim kapsamını genişletildi.
  7. Gıda ürünlerinin ithalat denetimi kapsamında Kontrol Belgesi ve Uygunluk Yazısı aranan ürünlerde düzenlemeler yapıldı.
  8. Tütün, tütün mamulleri, alkol ve alkollü içkilerin ithalat denetimi kapsamında tebliğ eklerinde düzenleme yapıldı.
  9. Tarım ürünlerinin ihracatında ve ithalatında kullanılacak Ticari Kalite Denetimi için standartlar güncellendi.
  10. İthalattaki ürün güvenliği denetimine yönelik yeni bir tebliğle Avrupa Komisyonu'na bildirilen onaylanmış kuruluşlar ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına dair usul ve esaslar belirlendi.
  11. 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu'nda yer alan idari para cezalarının alt ve üst hadleri, 2023 yılı için yeniden değerleme oranı esas alınarak artırıldı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.