Ressam Kocaispir'den zeytin ağaçlarıyla yaşamı yansıtan sergi

Ankara, sanatın canlı bir merkezi haline gelmeye devam ediyor ve bu kez şehir, Ressam Ünal Kuş ve Ressam Selmani Baki Kocaispir'in bir araya gelerek gerçekleştirdiği etkileyici sergiyle daha da renklendi. Başkent, sanatseverleri ağırlayarak yeni bir sergi deneyimi sundu.

Ressam Kocaispir'den zeytin ağaçlarıyla yaşamı yansıtan sergi
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Sanatın büyüsünü yakalamak için Ankara'daki Fırça Sanat Galeri, sanat tutkunlarını ağırladı ve iki yetenekli ressamın eserlerini sergilemek için mükemmel bir mekân oldu. Ünal Kuş ve Selmani Baki Kocaispir, farklı sanat anlayışları ve bakış açılarıyla izleyicileri büyüleyen bir deneyim sunmak için aynı sergi salonun da bir araya geldi.

Sergi, sadece sanat eserlerinin sergilendiği bir etkinlikten çok daha fazlasıydı. Kuş ve Kocaispir'in eserlerinin yanı sıra, bu iki sanatçının yaratıcı dünyalarına ve eserlerinin arkasındaki hikâyelere de bir pencere açıldı.

a.jpg

Sanatçı Selmani Baki Kocaispir, Osmaniye Kadirli doğumlu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra Mersin Üniversitesinde heykel bölümünü okudu; ancak üçüncü sınıfta bırakarak Hatay'a Mustafa Kemal Üniversitesine geçti. Hatay'da resim öğretmenliği eğitimini tamamlayan Kocaispir, kendi atölyesini kurdu ve öğrencileri üniversite sınavlarına hazırladı. MEB'de öğretmenlik yaparken yüksek lisans eğitimini Mersin'de sürdürdü.

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrasında Adana'ya taşınmak zorunda kalan Kocaispir, Çukurova'da yeni bir atölye kurarak çalışmalarına devam etti

Fırça Sanat Galerisi'nde Ünal Kuş ile birlikte "Yaşama Dair Zeytin Ağaçları" adlı sergisini açan Kocaispir, “Fırça Sanat Galerisi’nde Ünal Hocam ile birlikte sergiyi açtık ve benim sergimin adı ‘Yaşama Dair Zeytin Ağaçları.’ Zeytin ağaçlarını ben 2 senedir yapıyordum fakat depremden sonra daha çok yapmaya başladım. Kendi zeytinlerim de var, kendim de zeytin ağaçlarının dibinde büyüdüm. Ben de yaklaşık 50 tane zeytin ağacı diktim.” dedi.

b.jpg

Kocaispir, zeytin ağacının kutsallığını vurgulayarak, bu konuda araştırma yaparak yüzlerce desen çizdiğini ve şu anda zeytin ağacı serisine odaklandığını söyledi.

Yeteneğin sadece yüzde 1 olduğunu ve geri kalanının çalışmaya dayandığını belirterek, herkesin resim yapabileceğini vurgulayan Kocaispir, açıklamasında şunları söyledi:

Ben yetenek olduğuna inanmayanlardanım, herkes resim yapabilir. Yüzde 99 çalışmak yüzde 1 yetenektir. Bunu Michelangelo da der. Ben de iyi bilirim. Çünkü 17 yıl öğrenci hazırladım. Yeteneğe şurada girebiliriz, bazıları erken öğrenir. Bazısı 2 ayda öğrenir, bazısı 2 yılda öğrenir ama çalışan çok iyi öğrenir. Mesela köylü, çocuğu iyi çiziyor, bunu da öğrettiğim öğrencilerden gördüm. Doğanın içinde olan yetişen çocuk daha görselcidir. Çalışma işi, resim işi, bu yüzden herkes resim yapabilir. Ben bir ay resim yapmasam her şey durur. Ben her gün dört beş saatimi ayırırım. Bazen 8 saat, bazense 10 saatimi ayırıyorum.”

c.jpg

Sanatın her türlü desteklenmesi gerektiğini savunan Selmani Baki Kocaispir, “Sanatın olduğu her yer desteklenmeli. Bizim hobiciler (alaylı) dediğimiz insanlar da olabilir, yaşı büyük olanlar da olabilir. Ben bunu desteklerim. Bazı çevreler onların sanat yapmadığını söylerler, bu da tartışılır ama burada o önemli değil. Bob Ross vardı, televizyonda çıkardı. Dünyaya sanatı öğretti ama sanat yapmadı. O adam sanat yapmıyordu, peyzaj yapıyordu. Özgün bir şey değil ama dünyaya resmi öğretti. Kimse bunu inkâr edemez. Ben de onda görerek merak ettim resmi.” ifadelerini kullanarak sözlerini sonlandırdı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.