Roma'nın en görkemli kenti Aizanoi'yi keşfedin!
Türkiye'nin en görkemli antik kentlerinden biri olan Aizanoi, binlerce yıllık tarihiyle zamana meydan okuyor. 'İkinci Efes' olarak adlandırılan bu kent, ülkenin görülmeye değer ender tarihi yapılarından biri olarak karşımıza çıkıyor. İşte Aizanoi Antik Kenti'nin etkileyici tarihi...
Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Anadolu, farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Bu medeniyetlerin izi günümüzde antik kentlerin varlığını korumasıyla kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Biribirinden farklı kültürlerin kesişim noktası olan bu topraklarda Aizanoi Antik Kenti de devam eden kazı çalışmalarıyla dikkat çekiyor.
UNESCO'NUN DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİ'NDE YER ALIYOR
Aizanoi Antik Kenti, devasa büyüklükteki yapısıyla ve gizemli odalarıyla çok sayıda yerli ve yabancı turisti kendisine hayran bırakıyor. Bu görkemli antik kent Kütahya il merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Aizanoi Antik Kenti, UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor ve 'İkinci Efes' olarak adlandırılıyor.
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde, Penkalas Nehri’nin (Koca Çay) iki yakasında kurulmuş bu antik şehir, Frigya'nın önemli yerleşimlerinden biri olarak biliniyor. Aizanoi, Zeus'un kızlarından su perisi Erato ile Arkadia kralı Arkas'ın oğlu Azan'ın adını taşıyor ve Aizanitis’lerin ana yerleşim merkezi olarak biliniyor.
20 BİN KİŞİ KAPASİTELİ TİYATROYA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Aizanoi Antik Kenti, M.Ö. 3000'li yıllara dayanan tarihiyle dikkat çekiyor. Aizanoi, dünyanın ilk borsası, en iyi korunmuş Zeus Tapınağı ve antik dünyanın ilk stadyum-tiyatro kompleksine ev sahipliği yapıyor. Şehrin kuzeyinde yer alan ve 13 bin 500 kişi kapasiteli stadyum ile 20 bin kişi kapasiteli tiyatro, Roma döneminin mimari şaheserleri arasında bulunuyor.
Dünyanın en eski topluluklarından biri olarak bilinen Frigler, Aizanoi'de rastlanan ilk topluluklar olarak karşımıza çıkıyor. Şehir, Roma döneminde piskoposluk merkezi olarak önemli bir rol oynadı.
İLK SİKKELER ROMA DÖNEMİNDE BASILDI
Helenistik dönemde Bergama ve Bithynia arasında el değiştiren bölge, M.Ö. 133'te Roma egemenliğine girdi. Roma İmparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi ile zenginleşen Aizanoi, bu dönemde büyük bir gelişim gösterdi. İlk sikkelerin bu dönemde basıldığı biliniyor.
KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
1824 yılında Avrupalı gezginler tarafından yeniden keşfedilen Aizanoi, 1830-1840'lı yıllarda incelendi ve tanımlandı. 1926 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından ilk kazılar gerçekleştirildi, 1970 yılından bu yana ise kazı çalışmaları sistematik olarak devam ediyor.
Roma döneminde yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen Aizanoi, Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15 bin kişi kapasiteli tiyatro, 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bent, suyolları ve kapı yapıları gibi birçok önemli kalıntıya ev sahipliği yapıyor. Aizanoi, Efes, Bergama ve Side gibi antik kentlerle çağdaş ve tarihi zenginliğiyle ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.