Romen Diyojen kimdir? Ne zaman yaşadı?

Bizans İmparatoru IV. Romanos Diogenes olarak bilinen Romen Diyojen kimdir? Ne zaman yaşadı? Gibi sorular merak ediliyor. İşte detaylar...

Romen Diyojen kimdir? Ne zaman yaşadı?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Diyojen, MÖ 412 yılında Sinop'ta doğmuş bir düşünürdür. Babası Hicesias, bir kalpazan olup para konusunda oldukça düşkün biriydi. Babası, kalpazanlıkla uğraşması sebebiyle Sinop'tan sürülmüş ve nihayetinde Atina'ya yerleşmiştir. Bu sebeple Diyojen'in çocukluğu Sivas'ta geçmiştir.

Diyojen, Kinik yaşam tarzının temel ilkelerini benimseyen bir düşünürdü. Bu yaşam tarzı, basitlik ve özgürlüğü vurguluyordu.

Önemli bir not olarak, Diyojen'in, Büyük Selçuklu Sultanı Alp Arslan'ın Bizans İmparatoru IV. Romanos Diogenes tarafından mağlup edildiği olayla karıştırılmaması gerekir. Bu iki farklı tarihsel figürdür.

Atina'ya yerleştikten sonra, Diyojen ve babası zorluklarla karşılaşmışlar ve umduklarını bulamamışlardır. Diyojen, Atina'da tanıştığı Sinizm öğretisinin kurucusu Antisthenes'ten kendi felsefesini ve öğretilerini almıştır. Zor koşullarda yaşadığında bile, farelere imrenerek, yokluk içinde bir yaşam sürmüş ve bir gün bir fareyi yiyecek ararken gördüğünde, "Bak, bu hayvan Atinalıların mutfağına girmeyi biliyor, ama ben onların sofralarında oturamamak talihsizliğindeyim!" diye bağırmıştır. Bu olay sonrasında, doğada hayvanların yaşam tarzını daha uygun bulmuş ve onları örnek almaya başlamıştır. Aynı zamanda Antisthenes'in doğayla uyumlu bir yaşam sürme çağrısını duyan Diyojen, onun yanına gidip ondan öğrenmek istemiştir.

 Yazar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.