RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den dikkat çeken açıklamalar: "Ya kendilerine gelecekler veya biz gerekeni yapacağız"

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde (SUBÜ) katıldığı bir etkinlikte önemli açıklamalarda bulundu. Şahin, yayıncılık alanını düzenleyen ve denetleyen RTÜK hakkında bilgiler vererek, haberlere yaş sınırlaması ve sansür uygulamasının geleceğini duyurdu. Gündüz kuşağı programlarına ilişkin ise "RTÜK olarak son raddedeyiz" dedi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den dikkat çeken açıklamalar:  "Ya kendilerine gelecekler veya biz gerekeni yapacağız"
Yayınlanma:

RTÜK'ÜN YENİ DÜZENLEMELERİ VE SANSÜR KARARI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yaptığı konuşmada haberlere yaş sınırlaması ve sansür uygulaması getirileceğini belirtti. Şahin, "Biz normalde haber bültenine çok karışmıyoruz. Ancak iş çığırından çıktı. Devlet büyüklerimizden biri, 'Bıktık artık. Aynı bu şekilde çocuklar da izliyor, bunlara +18 koyun' dedi" şeklinde konuştu. Bu doğrultuda, RTÜK olarak bir ilke kararı aldıklarını ve saatine göre haberlerde +13, +18 ibareleri koyacaklarını söyledi. Şahin, "Bu uygulamayı yapacağız. Maalesef bu bizim için çok heyecan verici veya övünülecek bir şey değil ama biz RTÜK olarak haberlere 'Bip' koyacağız" dedi.

GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMLARINA YÖNELİK SERT UYARILAR

Gündüz kuşağı programlarına yönelik sert eleştirilerde bulunan Şahin, bu programların daha eğitici ve bilinçlendirici olması gerektiğini vurguladı. "Gündüz kuşakları ciddi anlamda problemli bir alandır. Evlilik programlarını kaldırdık, yerine farklı programlar geldi. Türkiye'de en çok para kazandıran, eğlendiren ve reyting alan kadın programları, yani gündüz kuşağı programlarıdır. Bu programlar kadın hijyeni, kadın eğitimi, kadınların meslek edinmesi, çocuk bakımı veya el becerileri gibi daha güzel şeyler içermelidir" ifadelerini kullandı.

Şahin, gündüz kuşağı programları ve dizilere çok sayıda ceza verdiklerini belirterek, "Ya kendilerine gelecekler veya biz gerekeni yapacağız. RTÜK olarak son raddedeyiz. Gündüz kuşağı programları ile ilgili son kararlar, çünkü artık bunları kaldıracak durumumuz yok" dedi.

"BİZİM İÇİN İKTİDARA YAKIN, UZAK VEYA MUHALİF KANAL YOKTUR"

RTÜK'ün ceza verme süreçlerine de değinen Şahin, kanallara cezaların ihlal nedeniyle verildiğini, uyarılar yapıldıktan sonra düzeltilmemesi durumunda cezaların uygulandığını anlattı. Şahin, "Bizim için iktidara yakın, uzak veya muhalif kanal yoktur. Biz medyayı kurallara uyan ve uymayan medya olarak ayırırız. A kanalında bir ihlal olduğunda uyarı yaparız, düzeltilirse ceza vermez, ama düzeltilmezse ceza veririz. B kanalı ise ihlali düzeltmediğinde ceza alır ve 'RTÜK bize ceza verdi' diye şikayet eder. Bu durum, kurallara uyup uymamakla ilgilidir" dedi.

Şahin, ayrıca RTÜK'ün denetimlerinin kanunlar ve yayın ilkeleri doğrultusunda yapıldığını vurgulayarak, "6152 Sayılı Kanun’da yer alan yayınlardaki dikkat edilmesi gereken kurallar çok açık ve net. Ayrıca, Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyonların ve platformların altına imza attığı yayın ilkeleri doğrultusunda denetimlerimizi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in bu açıklamaları, yayıncılık alanında önemli değişikliklerin ve düzenlemelerin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.