RTÜK Başkanı Şahin: Medyada kadına yönelik şiddetle mücadelede için eylem planları hazırlıyoruz
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın sorumluluğunu artırmak amacıyla çeşitli eylem planları üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Şahin, ayrıca, medyada kadına yönelik şiddetin aktarımında etik ilkelere dair rehberler oluşturduklarını vurguladı.
Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Şahin, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan başkanlığında toplanan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na, RTÜK’ün kadın sorunlarına yönelik yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. RTÜK’ün, medyada kadına yönelik olumsuz yargıları ve kalıpları kırmayı, kadının toplumsal algısını güçlendirmeyi hedeflediğini belirten Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında kamu spotları ve diğer toplumsal bilinci artırıcı yayınlar yaptıklarını söyledi.
Altındağ Belediyesi "Kadına Yönelik Şiddete" el attı
KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE MEDYANIN ROLÜ
Şahin, RTÜK’ün 2022'den itibaren 5 kamu spotu ve öncelikli yayın tavsiye kararı kabul ettiğini belirterek, bu yayınların toplumsal bilinci artırmayı amaçladığını ifade etti. Altıncı kamu spotunun ise yakın zamanda yayınlanacağını duyurdu. Şahin, medyada kadına yönelik şiddetin doğru bir şekilde aktarılmasına büyük önem verdiklerini ve bu konuda yayın ilkeleri oluşturduklarını söyledi.
Bu etik ilkelere göre, şiddet içeriklerinde mağduru değil, faili merkeze koyan ve şiddeti meşrulaştırıcı ifadelere yer vermeyen bir yaklaşım benimseniyor. Ayrıca, şiddet olaylarında failin suçunun hafifletilmeden sunulması gerektiği vurgulanıyor. Şahin, bu ilkelerin toplumsal algıda kadına yönelik şiddet konusunda güçlü bir farkındalık oluşturduğunu belirtti.
Uzmanlar: Sosyal medya, şiddeti normalleştiriyor
GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMLARINA ÖZEL DÜZENLEMELER
Şahin, RTÜK olarak gündüz kuşağı programlarının geniş kitlelere ulaştığını ve bu programların etik kurallar çerçevesinde ele alınmasının önemine dikkat çekti. RTÜK İletişim Merkezi’ne gelen vatandaş şikayetleri doğrultusunda, gündüz kuşağındaki programlarda kadına yönelik şiddet içeren ya da şiddeti teşvik eden içeriklerin kesinlikle yer almayacağına karar verildiğini söyledi.
Bu etik ilkeler, tüm paydaşların oy birliğiyle kabul edilerek yayıncı kuruluşlara rehber olarak sunuldu. Şahin, “Kadına yönelik şiddet içeren içeriklere asla yer verilmeyecek, şiddetin normalleştirilmesine izin verilmeyecektir” ifadelerini kullandı.
Sonuç olarak, RTÜK, kadına yönelik şiddetle mücadelede medya organlarının sorumluluğunu artırmayı ve toplumda farkındalık oluşturan etkili bir medya dilinin benimsenmesini sağlamayı amaçlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.